Ešton: Zapadni Balkan važan za EU

Izvor: TvojPortal.com, 21.Jun.2011, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Zapadni Balkan važan za EU

Izvor: Voa>>Redovni, godišnji zapadnobalkanski forum održao se danas u Luksemburgu, uz učešće svih evropskih ministara vanjskih poslova i njihovih kolega iz regiona. Kako je naglasila visoka predstavnica Evropska unija, baronesa Ešton, cilj susreta je bio sagledati aktuelne prilike ali u širem svjetlu, svjetlu evropskih perspektiva država regiona.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i poljski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << inostranih poslova Radoslav Sikorski na zasedanju u Luksemburgu

Naša poruka je jasna- Zapadni Balkan je važan za Evropsku uniju, tim se riječima danas visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton, obratila ministarskom skupu proširenom sa ministrima zapadnobalkanskih država koje, svaka u svome stadiju reformi i ukupne tranzicije, dijele želju da se što prije nadju u evropskom društvu.
Tu su im želju danas Evropljani pokušali učiniti dohvatljivijom. Ukazali su da su perspektive stvarne, te da Brisel želi vidjeti što jasnije kretanje u tom pravcu. Neke od država za takav put trebaju vladu, poručeno je danas, u jasnoj aluziji na Bosnu i Hercegovinu, druge se suočavaju sa izazovima poput snažnije regionalne saradnje, poručuje se, a iza toga nije teško prepoznati poruke Beogradu da mora uspješno okončati dijalog sa Prištinom i time ispuniti preduslov dobrosusjedskih odnosa na putu evropskih integracija.
Konačno, ispraćajući zapadnobalkanske goste sa skupa koji je ostao u sjecni svjetskih kriza i borbe za opstanak eura, Evropljani su poručili: Vjerujemo, svi vi ćete biti dio naše zajedničke budućnosti.
“Nedavno je bilo veoma važnih razvoja zbivanja u regionu-hapšenje Mladića, početak sturkturnog dijaloga u BiH, te početak dijaloga Beograda i Prištine. Želimo da vidimo napredak, koji će se graditi na tome i želimo što prije da vidimo konkretne rezultate dijaloga Beograda i Prištine. Takodje, potreban je i ozbiljan progres u reformskoj agenda prije nego što se na jesen zaključi ovogodišnji izvještaj o napretku država Zapadnog Balkana. Uz ovo, želim u BiH vidjeti brzo zaključenje izbornog procesa”, kazala je visoka predstavnica Evropske unije, Ketrin Ešton.

zapadni balkanketrin estonproširenje eu

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.