Ešton: Uskoro o prosleđivanju kandidature

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Uskoro o prosleđivanju kandidature

BRISEL -

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazila je uverenje da će Savet ministara EU u bliskoj budućnosti doneti odluku o prosleđivanju kandidature Srbije Evropskoj komisiji.

"Budućnost Srbije je u EU. Dobili smo zahtev za prijem Srbije u EU i sledeći korak je da Savet odluči da taj zahtev prosledi Evropskoj komisiji na razmatranje. Konsultacije među državama članicama EU su u toku i nedavno su intenzivirane. Verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će Savet razmotriti ovo pitanje u bliskoj budućnosti", rekla je Eštonova u intervjuu magazinu "Kord" (CorD).

Govoreći o usvajanju rezolucije Srbije i EU o mišljenju MSP o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, Ešton je ocenila da je time počela nova faza i da dijalog Beograda i Prištine predstavlja mogućnost za otklanjanje prepreka na putu ka EU.

Dijalog ima podršku Beograda, Prištine i EU i mogao bi da predstavlja veliki podstrek regionalnoj saradnji na Balkanu, a to je od suštinskog značaja za evropsku perspektivu regiona, rekla je Eštonova.

Ona je napomenula da je važno da razgovori počnu što pre jer je proces evropske integracije dugotrajan, ali da je jednako važno da dijalog bude unapred dobro osmišljen.

"U predstojećem periodu imaćemo konsultacije s partnerima i dvema stranama kako bismo čuli njihove stavove i dogovorili se s njima na koji ćemo način pristupiti dijalogu", rekla je Ešton.

Na pitanje da li će među temema razgovora biti specijalni status srpskih opština na severu Kosova i enklavama na jugu pokrajine, Eštonova je rekla da očekuje da će se proces odvijati korak po korak i da će dve strane razgovarati o specifičnim pitanjima na način koji je prihvatljiv za obe strane.

Budućnost Srbije i Kosova leži u EU, a približavanje Uniji ima mnogo ekonomskih i socijalnih prednosti, navela je ona.

"Ono što većina ljudi želi jeste da živi u bezbednom okruženju, da ima stalan posao i nadu u bolju budućnost za svoju decu. Iskustva prethodnih proširenja pokazuju da EU to može da omogući. Proces evropske integracije doprineće i privlačenju stranih investicija, nužnih za razvoj zemlje, i trebalo bi da na kraju dovede do poboljšanja životnog standarda za sve", zaključila je Ešton.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.