Ešton: Kosovo pripada Evropi

Izvor: Blic, 19.Feb.2010, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Kosovo pripada Evropi

Kosovo pripada Evropi i ovaj region je veliki prioritet za mene i Evropsku uniju, izjavila je danas u Prištini visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Kosovo želi da napreduje po pitanju liberalizacije i viznog režima i zato će, narednih nedelja, ovde doći ekipa koja će proceniti situaciju, jer je vrlo bitno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da zajedno izgradimo razvoj", rekala je Ešton posle razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Ona je ponovila da Unija, bez obzira na različite stavove zemalja članica EU po pitanju statusa, Kosovo vidi kao zemlju sa evrpskom budućnošću, javlja KiM Radio. Ešton je naglasila da će EU, preko Euleksa i drugih misija, omogućiti ekonomski razvoj koji će pomoći građanima Kosova da napreduju i približe se evropskoj zajednici.

Tači je naglasio da poseta Ešton Prištini pokazuje da je Kosovo na dnevnom redu EU.

"Vlada Kosova je posvećena ispunjenju demokratskih kriterijuma koji su neophodni za proces pridruživanja EU. Mi ćemo ispuniti sve kriterijume koji su potrebni", rekao je Tači.

"Na tom putu neophodan nam je jednak tretman sa ostalim zemljama regiona. Mi ćemo nastaviti da izvršavamo naše obaveze na svim nivoima, izgrađujemo demokratsku, multietničku zemlju, a uskoro očekujemo i uputstva za liberalizaciju viznog režima", dodao je Tači.

Ešton je posetila je sedište misije Euleks, gde je razgovarala sa specijalnim predstavnikom EU Piterom Fejtom, šefom misije Euleks Ivom de Kermabonom i šefom Kancelarije za vezu Evropske komisije Rencom Davidijem.

Ketrin Ešton posetila manastir Visoki Dečani

Vikarni episkop lipljanski Teodosije primio je danas u manastiru Visoki Dečani visoku predstavnicu EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, koja je poručila da je očuvanje pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji od velikog značaja Uniji, saopšteno je iz Informativne službe Eparhije raško-prizrenske.

Ešton je kazala da je očuvanje pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji od velikog značaja EU, u čemu će, kako je navela, poseban doprinos pružiti novoimenovani Specijalni savetnik za pitanja srpske kulturne i verske baštine Dimitris Moshopulos.

"U EU je mnogo prijatelja koji prepoznaju i cene vašu viziju budućnosti Zapadnog Balkana u kome će svi narodi živeti u miru i poštovanju. Spremni smo da učinimo sve kako bi pomogli da se ta vizija ostvari na dobrobit svih", naglasila je Eštonova.

Vladika Teodosije je ocenio da taj manastir predstavlja jednu od najvažnijih srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, zajedno sa Pećkom Patrijaršijom, istorijskim sedištem Srpske pravoslavne crkve, Gračanicom i svetinjama Prizrena.

"Zaštita ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji je svakako jedan od najvažnijih prioriteta SPC na ovom prostoru i nadamo se da će se stvoriti uslovi za povratak većeg broja raseljenih Srba", rekao je vladika Teodosije.

On je napomenuo da Srbi u enklavama još uvek žive veoma teško i da se moraju stvoriti bolji uslovi za njihov život i budućnost. Vladika je, takođe, istakao da je "crkva posebno zabrinuta za pitanje zaštite svojih svetinja i spomenika kulture Srbije na teritoriji Kosova i Metohije".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.