Espanja: Moguć status kandidata i početak pregovora

Izvor: S media, 07.Jun.2011, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Espanja: Moguć status kandidata i početak pregovora

Španski ambasador u Beogradu izrazio je očekivanje da će Evropska unija u oktobru Srbiji odobriti status kandidata. Treba čestitati Srbiji za ogroman posao koji je uradila izjavio Injigo de Palasio de Espanja.

Španski ambasador u Beogradu Injigo de Palasio de Espanja izrazio je očekivanje da će Evropska unija u oktobru Srbiji odobriti status kandidata i u decembru odrediti datum za otpočinjanje pregovora o pridruživanju.

"Nemamo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nikakvih predrasuda, nema razloga da se čeka i odlaže početak pregovora ukoliko su ispunjeni svi uslovi iz upitnika. Treba čestitati Srbiji za ogroman posao koji je uradila i naročito posle izručenja Ratka Mladića kada je pokazala da je u stanju da to uradi. Želimo da na naš državni praznik 12. oktobra dobijete status kandidata, i da već u decembru počnu pregovori", rekao je Espanja za današnju "Politiku".

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, španski ambasador je ocenio da se "Beograd za dijalog sa Prištinom jako dobro pripremio".

"Srpska delegacija napravila je svestranu i suštinsku analizu praktičnih problema. Očekuje se da će u julu već u sledećoj rundi pregovora u Briselu neke praktične životne stvari biti rešene. To će na terenu doneti bolji život stanovništvu svih nacionalnosti. Dobro je za stabilnost celog regiona", kazao je Espanja.

Upitan na osnovu čega ocenjuje da je Beograd ušao pripremljen u dijalog, Espanja je odgovorio da "Beograd pokazuje ozbiljnost i dokazuje da je pouzdani saveznik" i da "daje konstruktivne predloge za praktične nevolje: o slobodi kretanja, avionskom i drumskom saobraćaju, sertifikaciji diploma".

"Ima rešenje i za katastarske i druge dokumente. Mislim da EU to vidi i dobro ocenjuje i da je važno da se ovaj dijalog nastavi. Pitanje severa Kosova je jako delikatno, i razumem zašto bi ono trebalo da se reši na neki način. Ali u ovom trenutku to nije na dnevnom redu pregovora", naveo je ambasador Španije.

On je pojasnio da će život stanovnika na Kosovu i Metohiji biti poboljšan time što će se "ustanoviti pravila, a to je upravo ono što je EU tražila: da se stvore uslovi na terenu za koegzistenciju, što je u interesu obe zajednice".

Govoreći o mogućnosti podele Kosova, Espanja je rekao da "Madrid ne smatra da treba da zauzme zvanični, javni stav o ovim alternativama. Jer one ne spadaju u okvir razgovora između Beograda i Prištine koji su u toku".

Tadić: Očekujem datum pregovora o članstvu

Tadić: Srbija očekuje priznanje EU

Dejanović: Usvojeno 95 odsto zakona po planu EU integracije

Španski ambasador je, na pitanje da li još uvek postoji opasnost od ukidanja bezviznog režima zbog velikog broja lažnih azilanata, odgovorio odrečno.

"Mislim da su i Brisel i Beograd uložili jako značajne napore da se ovaj bezvizni režim uspostavi. On se neće ukinuti tek tako. Beograd je Briselu izneo čitav niz predloga kako da se preduhitri problem lažnih azilanata pre nego što on postane nerešiv. Ovakvi sporazumi su odraz poverenja između dve strane i EU nije izgubila to poverenja u vašu zemlju", kazao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je pokazala da će učiniti sve što može kako bi sprečila veću ekonomsku emigraciju koja se lažno predstavlja kao politički ugrožena.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.