Izvor: RTS, 27.Jan.2022, 23:38

Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
Gabrijel Eskobar rekao je u intervjuu za Reporteri da će tokom posete Prištini i Beogradu istaći da posvećenost dijalogu pod okriljem EU treba da bude prioritet za obe strane.

Eskobar je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je stav Vašingtona o slučaju Visokih Dečana jasan i uporan. U ovom slučaju se radi o vladavini prava. Nastavljamo da pozivamo vladu da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine i izvrši uknjiženje zemljišta", dodao je Eskobar.
Podsetio je da je vlada Aljbina Kurtija izabrana na osnovu platforme usmerene na jačanje vladavine prava, te da poštovanje sudskih odluka nije stvar između koje birate i sigurno nije stvar pregovora, kreiranja politike ili cenjkanja.
Među obavezama vlasti u Prištini Eskobar je naveo i formiranje Zajednice srpskih opština.
"Očekujemo da Priština i Beograd poštuju preuzete obaveze. Kosovska vlada se obavezala da će imati zajednicu opština sa srpskom većinom. Sjedinjene Države ne diktiraju i neće diktirati šta ovo udruženje treba da radi ili koje treba da budu njegove nadležnosti. Ovo je suverena odluka koju Vlada Kosova mora da donese", rekao je američki izaslanik za Balkan.
Naveo je da da SAD podstiču vladu u Prištini da razmotri brojne modele za ZSO.
"Postoji mnogo modela koji funkcionišu, uključujući više modela koji bi omogućili bolju lokalnu koordinaciju bez drugog nivoa vlasti ili izvršne vlasti. Pozivamo kosovsku vladu da pažljivo razmotri ove modele", dodao je Eskobar.
"Izbori koje organizuju vlasti u Beogradu nisu pretnja Prištini"Eskobar ne vidi ništa sporno što su Srbi na KiM do sada imali pravo da glasaju u svojim sredinama na izborima koje organizuju vlasti u Beogradu.
"Podržali smo prethodne poduhvate OEBS-a, ne samo da se sprovede glasanje, već i da se direktno olakša proces glasanja i na taj način obezbedi njihovo adekvatno održavanje prihvatljivo kosovsku vladu. Sjedinjene Američke Države to nisu smatrale i ne smatraju pretnjom suverenitetu Kosova, koji je, ako mogu da dodam, neprikosnoven", rekao je Eskobar.
Dodaje da pozdravlja priliku da se razgovara sa vladom u Prištini o identifikaciji rešenja i aranžmana koji su za nju prihvatljivi, pružajući mogućnost glasanja za one koji imaju pravo glasa.
Podvukao je međutim, "da je Kosovo suverena država i da kao takva ima pravo da odredi pod kojim uslovima se na njenoj teritoriji mogu održati izbori druge zemlje".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Eskobar: Pozivamo i Kosovo i Srbiju da u potpunosti sprovode sporazume iz Brisela

Izvor: Danas, 28.Jan.2022, 17:15

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Gabrijel Eskobar izjavio je uoči posete Prištini i Beogradu da SAD pozivaju i Kosovo i Srbiju da u potpunosti sprovode sporazume i obaveze preuzete u Briselu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.