Erdogan: O pristupanju EU posle referenduma

Izvor: N1 televizija, 09.Apr.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: O pristupanju EU posle referenduma

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će pitanje pristupanja njegove zemlje Evropskoj uniji na mrtvoj tački već godinama, a da će biti ponovo "na stolu" posle referenduma iduće nedelje o proširenju predsedničkih ovlašćenja.

U govoru u Izmiru, na zapadu Turske, Erdogan je ponovo napao Evropu sa kojom su odnosi pogoršani poslednjih nedelja zbog zabrane mitinga u evropskim gradovima >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za njegovu podršku.

"Evropa će platiti to što radi. Ako Bog bude hteo pitanje Evropske unije ponovo će biti na stolu posle 16. aprila (dan održavanja referenduma), rekao je turski šef države ali nije dao više detalja.

Proces pristupanja Turske Uniji zaustavljen je nekoliko godina i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ponovo rekao je prošlog meseca da bi ponovno uvodjenje smrtne kazne zaustavilo Turskoj ulazak u EU.

Međutim, Erdogan je rekao da će staviti svoj potpis "bez oklevanja" ako turski parlament odobri ponovno uvođenje smrtne kazne i ako on treba da odobri taj zakon.

Odnosi sa EU su se znatno zategli kada je Erdogan prošlog meseca optužio Nemačku i Holandiju da sprovodi nacističku praksu posle zabrane izbornih skupova u njegovu podršku.

Sporna ustavna reforma o kojoj će Turci glasati na referendumu iduće nedelje znatno bi ojačala ovlašćenja turskog predsednika. Nedelju dana pred referendum analitičari predviđaju tesan rezultat, uprkos jasnoj dominaciji kampanje za "da" u lokalnim medijima.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan: Turska kandidatura u EU na stolu posle referenduma

Izvor: Blic, 09.Apr.2017

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da će pitanje pristupanja njegove zemlje Evropskoj uniji (EU) na mrtvoj tački već godinama, a da će biti ponovo "na stolu" posle referenduma iduće nedelje o proširenju predsedničkih ovlašćenja...U govoru u Izmiru, na zapadu Turske, Erdogan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.