Er Srbija u skladu sa EU propisima

Izvor: RTS, 16.Okt.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Er Srbija" u skladu sa EU propisima

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio da partnerstvo "JAT Ervejza" sa "Etihadom", ostvareno kroz novu kompaniju "Er Srbija" ne predstavlja kršenje Sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom prostoru.

Partnerstvo "JAT Ervejza" i kompanije "Etihad Ervejz" kroz novu kompaniju "Er Srbija" nikako ne odstupa od obaveza koje Srbija preuzela zaključujući Sporazum o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom prostoru (ECAA), saopštio je Direktorat civilnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vazduhoplovstva Srbije.

"Evropskoj komisiji je predočeno da ova transakcija ne umanjuje posvećenost Srbije ciljevima sporazuma i nastavku uspešne saradnje sa Evropskom komisijom i državama članicama Evropske unije", navodi se u saopštenju Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

Navodi se i da je, nakon detaljnih razmatranja planirane strukture predložene transakcije "Jat Ervejza" i "Etihada", Direktorat uputio detaljniji dopis Evropskoj komisiji u kojem su iznete činjenice i uveravanja da ukoliko transakcija bude obavljena, kao što je predloženo, "JAT Ervejz" će nastaviti da ispunjava zahteve u pogledu vlasništva i stvarne kontrole predviđene Zakonom o vazdušnom saobraćaju Republike Srbije.

Evropskoj komisiji je, osim ostalog, predočena suština transakcije, navodi se u saopštenju i precizira da je "JAT Ervejz" u većinskom vlasništvu Republike Srbije (51 odsto), a "Etihad ervejz" će dobiti 49 odsto akcijskog kapitala "JAT ervejza".

Dodaje se da će većinu članova Odbora direktora nove kompanije imenovati Srbija, pri čemu će jedan biti predsedavajući, kao i da će se odluke o svim pitanjima donositi prostom većinom glasova. 

"Ovlašćenje "Etihad ervejza" u dnevnom upravljanju je fiksno i ograničeno na period od pet godina, uz mogućnost produženja na narednih pet godina. Ukoliko Srbija pristupi EU pre isteka roka, ovlašćenje će biti ukinuto kao i u slučaju da smatra da su njeni interesi dovedeni u pitanje", navodi Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

Direktorat dodaje da i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji je objavljen danas, govori o tome da je Srbija na dobrom putu u primeni sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području.

"Rečeno je da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva ostvario značajan napredak u prvom tranzicionom periodu ECAA sporazuma, posebno u oblasti ekonomske regulative. Iznete su pohvale na račun Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije u oblasti zaštite prava putnika", saopšteno je.

Direktorat je naveo i deo izveštaja Evropske komisije u kojem se pohvaljuje uspešna primena regulative o licenciranju letačkog osoblja po novim evropskim pravilima, koje je Direktorat među prvima u Evropi počeo da primenjuje.

Pozitivno je ocenjena oblast bezbednosti vazduhoplovstva u Srbiji i to posle detaljne inspekcije EASA (Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja) u Direktoratu, oktobra ove godine. 

Beogradski Blic dobio je ranije potvrdu u Vladi Srbije da je 2. avgusta stigao "upozoravajući" dopis iz Evropske komisije, u kojem je navedeno da nova kompanija može da izgubi licencu za otvoreno nebo zato što je upravljanje novom kompanijom u rukama kompanije koja nije iz EU.
Pogledaj vesti o: JAT

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.