EU zadovoljna merama Srbije

Izvor: Glas javnosti, 10.Jun.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU zadovoljna merama Srbije

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila da je EU zadovoljna merama koje sprovodi Srbija protiv lažnih azilanata.

Ona je, gostujući u Kažiprstu B92, rekla da je EU inače izložena povećanom pritisku migranata iz celog regiona Zapadnog Balkana, pa i iz Srbije.

Prema njenim rečima, EU će u izveštaju koji se danas razmatra u Luksemburgu konstatovati trend smanjenja lažnih azilanata iz Srbije od početka ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i predstaviti mere koje vlasti u Beogradu tim povodom preduzimaju, prenosi B92.

Delevićeva je napomenula da Evropsku uniju zanima dugoročno smanjenje broja azilanata i kakve se mere primenjuju i da su "u ovom trenutku tim merama oni zadovoljni", ali da će konačan test predstavljati opadanje tih brojeva.

Inače, savet EU za unutrašnje poslove i pravosuđe razmatra danas u Luksemburgu izveštaj Evropske komisije o nadzornom mehanizmu za viznu liberalizaciju na Zapadnom Balkanu i novi predlog za izmenu pravila o slobodnom viznom režimu koji predvidja ubrzanu proceduru za suspenziju vizne liberalizacije.

Komesarka za unutrašnje poslove i pravosudje Sesilija Malmstrom predstaviće ministrima u ime Komisije predlog o izmeni pravila slobodnog viznog režima sa trećim zemljama kojima se uvodi "zaštitna klauzula" koja bi omogućilo da se u vanrednim situacijama privremeno suspenduje slobodni vizni režim.

Delevićeva je objasnila da je reč o odvojenim pitanjima i da se u ovom trenutku izveštaj EK tiče i Srbije, dok se predlog o izmeni pravila slobodnog viznog režima tiče potencijalno svih zemalja koje imaju bezvizni režim sa EU.

Ona je rekla da joj ježao zbog stava holandskog parlamenta da se do daljeg ne ratifikuje Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji dok ne dobije izveštaj koji je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc podneo Savetu bezbednosti UN, ali i nadu da će se ta tačka naći na dnevnom redu holandskog parlamenta kada bude ispunjen i taj formalni uslov.

Prema njenim rečima, vlada Srbije koja je započela mandat izručenjem Radovana Karadžića i izručila Ratka Mladića ne daje nikome osnov za sumnju u privrženost saradnji sa Haškim tribunalom, podsetivši da od haških optuženika nije izručen još samo Goran Hadžić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.