EU uvela nove sankcije Rusiji

Izvor: Mondo, 04.Avg.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uvela nove sankcije Rusiji

Evropska unija uvela je nove sankcije Rusiji, koje se odnose na zamenika ruskog ministra za energetiku i tri preduzeća povezana sa preusmeravanjem četiri gasne turbine na Krim, crnomorsko poluostrvo koje je Rusija pripojila.

Foto: Europa.eu/MONDO

Kako je saopšteno u Briselu, tri osobe, među kojima zamenik ruskog ministra energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Andrej Čerezov i direktor ruskog preduzeća koji je kupio turbine od nemačkog Simensa, dodati su na crnu listu EU.

Treća osoba je šef jedne službe ruskog Ministarstva energetike.

Njima će biti zabranjeno putovanje u EU i zamrznuta sredstva, navodi se u saopštenju Saveta EU i dodaje da su i tri preduzeća obuhvaćena novim merama.

Ruski zvaničnici i preduzeća su odgovorni za uspostavljanje "izvora nezavisnog snabdevanja struje u Krimu čime nisu poštovali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", dodaje se u saopštenju.

EU ne priznaje rusko pripajanje crnomorskog poluostrva Krim 2014. godine.

Nemačka firma Simens pokrenula je sudski postupak u Rusiji protiv preduzeća kojima je isporučila turbine i zatražila da joj se vrati roba.

Turbine su isporučene 2016. i bile su namenjene za izgrađnu centrale na polustrvu Taman na jugu Rusije, koje se nalazi u blizini Krima.

EU opet produžila sankcije Rusiji

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.