EU uskoro skida sankcije Mađarskoj

Izvor: B92, 30.Maj.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU uskoro skida sankcije Mađarskoj

Brisel -- Evropska unija razmatra da odmrzne sredstva za Mađarsku nakon što je ta zemlja preduzela akcije za dovođenje javnih finansija u red.

Evropska komisija je navela u svojoj godišnjoj preporuci da bi 495 miliona evra iz fondova EU, koji su zamrznuti u aprilu, trebalo da budu odmrznuti.

To je objašnjeno time što je Mađarska "preduzela neophodne korake da smanji svoj prekomerni deficit".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Komisija navodi da očekuje da će Mađarska ove godine ispuniti cilj i smanjiti javni deficit na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da će deficit sledeće godine ostati ispod granice EU od tri odsto.

EU: Francuska na pripazi na deficit

Evropska komisija upozorila je da je Francuska suočena sa velikim izazovom da svoj budžetski deficit u narednoj godini dovede u okvir granica koje je propisala EU i pozvala zvanični Pariz da sprovede ekonomske reforme i pokaže "novu odlučnost" u smanjenju stope nezaposlenosti. Ekonomisti, međutim, predviđaju da bi deficit naredne godine mogao da dostigne 4,6 odsto, što je daleko iznad propisanih tri odsto BDP-a EU.

Zamrzavanje takozvanih kohezionih fondova, namenjenih smanjenju ekonomskih razlika među zemljama EU, predstavljalo je prvi primer finansijskih sankcija otkako je 27-člana Unija prošle godine usvojila nova pravila koja vladama zabranjuju preterano velike javne deficite.

Odluka je doneta nakon žučne rasprave sa istočnoevropskim zemljama, nakon koje je Poljska ostala uzdržana.

Evropska unija, koju potresa dužnička kriza u Grčkoj, prošle godine je jasno navela da namerava da pooštri zakone i procedure za veću disciplinu u javnim finansijama.

Aprilska odluka da se pokrene procedura zbog prekomernog deficita Mađarske usledila je nakon izveštaja Komisije da Budimpešta nije preduzela "nikakvu stvarnu akciju" da svoj deficit dovede u dozvoljeni okvir EU od tri odsto BDP-a.

EU takođe glasno kritikuje Budimpeštu zbog spornog zakona o centralnoj banci. Mađarski parlament je ove nedelje izmenio i dopunio zakon, otvorivši put za nastavak pregovora sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom oko preko potrebne linije kredita od 15 do 20 milijardi evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU odmrzava sredstva namenjena Mađarskoj

Izvor: Akter, 30.Maj.2012

Evropska unija razmatra da odmrzne sredstva za Mađarsku nakon što je ta zemlja preduzela akcije za dovođenje javnih finansija u red

Nastavak na Akter...

"EU pokušava da stvori imperiju"

Izvor: B92, 31.Maj.2012, 17:00

Budimpešta -- Ministar ekonomije Mađarske Đerđ Matolči kritikovao je Brisel zbog njegovog pristupa dužničkoj krizi, kao i zbog pokušaja kreiranja nove "imperije"...To toga je došlo samo dan nakon što je Evropska unija odblokirala sredstva za Budimpeštu..."Pokušaj centralizacije Evropske unije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.