EU sve bliže bankarskoj uniji

Izvor: B92, 10.Dec.2013, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU sve bliže bankarskoj uniji

Brisel -- Ministri finansija EU sve su bliže kompromisu o bankarskoj uniji, koja bi trebalo da spreči ponavljanje krize i pruži novi podstrek ekonomiji.

Ministri su izrazili optimizam da će postići politički kompromis tokom maratonskih razgovora u Briselu, ali neki od njih veruju da će za preciziranje detalja biti potrebni dodatni sastanci, prenosi agencija Frans pres.

Cilj je da se kreira panevropski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organ koji bi imao ovlašćenja da ugasi posrnule banke i spreči da se problemi iz finansijskog sektora preliju u realnu ekonomiju. Taj organ, Mehanizam jedinstvenog rešenja (MJR), takođe bi imao određena sredstva na raspolaganju da bi sprečilo da poreski obveznici snose troškove gašenja banaka.

MJR bi funkcionisao zajedno sa već dogovorenim Jedinstevnim nadzornim mehanizmom (JNM), koji će direktno nadzirati poslovanje oko 130 banaka evrozone i indirektno, posredstvom vlada, više hiljada banaka.

"Verujem da imamo dobre šanse da se danas dogovorimo", rekao je ministar finansija Litvanije, Rimantas Šadžijus.

Ministri se još razilaze u mišljenima oko niza stavki, uključujući opseg mehanizma i stava Nemačke da mehanizam treba da kontroliše samo 130 najvećih banaka. Pored toga, Evropska komisija želi završnu reč u odlučivanju koju banku treba ugasiti, a koju spasiti, dok Nemačka želi da tu odluku donose zemlje članice EU.

Član izvršnog odbora Evropske centralne banke Jerg Asmusen izjavio je da, iako je primetno smanjenje razlika u mišljenju, ne očekuje konačan dogovor na današnjem sastanku.

Evropski lideri su pod pritiskom da postignu kompromis oko bankarske unije do kraja godine, da bi o tome mogao da glasa trenutni Evropski parlament, čiji mandat ističe u maju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU sve bliže bankarskoj uniji

Izvor: Akter, 10.Dec.2013

Ministri finansija EU sve su bliže kompromisu o bankarskoj uniji, koja bi trebalo da spreči ponavljanje krize i pruži novi podstrek ekonomiji

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.