EU poslanici danas o špijuniranju

Izvor: B92, 21.Okt.2013, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU poslanici danas o špijuniranju

Brisel -- Poslanici EU bi danas trebalo da se izjasne o nacrtu novih propisa kojima se ojačava zaštita privatnosti na Internetu u cilju sprečavanju špijunskih aktivnosti.

Izradu novih propisa podstakli su podaci koje je obelodanio Edvard Snouden o raširenom američkom onlajn špijuniranju. Novim rešenjima se predviđaju stroga zaštita privatnosti i visoke kazne za prekršioce, što bi moglo da ima znatne implikacije na američke Internet kompanije, izveštava AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Za usvajanje novih propisa biće potrebno i odobrenje 28 članica Unije.

Pristalice ovih mera ističu kako će novi propisi predstavljati kamen međaš na putu istinske onlajn privatnosti, dok protivnici kritikuju birokratizovanost predviđenih rešenja i upozoravaju da će ona škoditi kako biznisu, tako i korisnicima Interneta.

Istovremeno, francuski Mondo je objavio vest da je američka služba NSA tajno beležila miliione telefonskih poziva u Francuskoj krajem prošle i početkom ove.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.