EU pooštrava nadzor u zoni Šengena

Izvor: Beta, 11.Jan.2015, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pooštrava nadzor u zoni Šengena

PARIZ, 11. januara 2015. (Beta) - Evropska unija će pooštriti nadzor zone Šengena i snažno ojačati saradnju da bi se sprečilo kretanje terorista i njihova propaganda preko interneta, dogovor je koji su ministri unutrašnjih poslova 11 zemalja Evrpske unije u nedelju u Parizu postigli s ciljem da se onemoguće pokolji kakav su počinili islamski teroristi u francuskoj prestonici.

Takodje će sve biti učinjeno da se onemogući finansiranje i pomoć koju teroristima >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << daju jataci, a biće uveden i jedinstven mehanizam podataka (PNR) za sve putnike koji avionom putuju u i iz Evrope, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Hitno će biti sazvano vanredno zasedanje ministara pravosudja i unutrašnjih poslova EU, "jer je bitka protiv terorista, njihovih mreža i organizacija najvažnija u okolnostima nevidjenih pretnji s kojima smo sučeljeni", dodao je francuski ministar.

On je to rekao posle sastanka s kolegama iz zemalja najteže pogodjenim delovanjem terorista - Nemačke, Velike Britanije, Italije, Belgije, Danske, Španije, Austrije, Švedske i Poljske, kao i Rihardom Kozlovskisom, ministrom policije Letonije, predsedavajućeg EU.

Na sastanku su učestvovali i američki ministri pravosudja i unutrašnjih poslova Erik Holder i Alehandro Majorkas, kao i ministar nacionalne bezbednosti Kanade Stiven Bleni, budući da su SAD i Kanada ključni partneri Evrope u bitki protiv terorizma, naglasio je Kaznev.

"Najpre u najkraćem roku", objasnio je Kaznev, "moramo ojačati nadzor prelaska evropskih gradjana preko spoljnih granica Unije".

"I svi smo saglasni da se uvedu temeljite kontrole odredjenih putnika, na osnovu objektivnih merila, naravno uz poštovanje temeljnih sloboda, zahteva bezbednosti, kao i uz rešenost da se jamči protok putnika preko granica", rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.