EU pokrenula prekršajni postupak protiv Mađarske

Izvor: Studio B, 17.Jan.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pokrenula prekršajni postupak protiv Mađarske

Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije, pokrenula je danas zakonski postupak protiv Mađarske zbog spornih reformi mađarskog pravosudnog sistema, centralne banke i agencije za zaštitu podataka.

"Upravo smo odlučili da pokrenemo prekršajni postupak protiv Mađarske po tri tačke``, izjavio je predsednik Komisije Žoze Manuel Barozo.

"Ne želimo da oko te zemlje ostane i senka sumnje kad je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << reč o demokratskim principima i vrednostima", dodao je Barozo.

Očekivalo se da Komisija, koja ima 17 članova, pošalje tri pisma upozorenja vladi mađarskog premijera Viktora Orbana sa zahtevom za povlačenje spornih reformi i upozorenjem da će se Mađarska u suprotnom suočiti sa pokretanjem prekršajnog postupka, prenela je agencija AFP.

Jedan neimenovani zvanicnik EU je izjavio da je Budimpešti dato mesec dana da povuče sporni zakon za koji se smatra da ugrožava nezavisnost mađarske centralne banke, kao i pravosudni sistem i agenciju za zaštitu podataka.

"Iskoristićemo svu svoju moć da osiguramo da se Mađarska pridržava propisa EU", ukazao je Barozo prošle sedmice.

Nezadovoljstvo zakonom koji je usvojen 31. decembra izvelo je ovog meseca hiljade Mađara na ulice radi protesta i dovelo do obustavljanja pregovora Mađarske sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o obezbeđivanju kreditne linije, vredne do 20 milijardi evra (25 miljardi dolara), preko potrebne toj zemlji koja pati od pomanjkanja gotovine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.