EU otpisala polovinu grčkog duga

Izvor: Blic, 27.Okt.2011, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU otpisala polovinu grčkog duga

BRISEL – Lideri zemalja članica evrozone saopštili su rano jutros da su odlučili da otpišu 50 odsto spoljnog duga Grčke, uz niz drugih mera usmerenih na spasavanje ugrožene evropske valute.

Na sastanku koji je počeo sinoć, a završen rano jutros, šefovi država i vlada sedamnaest zemalja koje koriste evro dogovorili su se i da povećaju obim Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFFS) na oko hiljadu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << milijardi evra.

EU će, pored toga, do kraja godine zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom pokrenuti zajednički program pomoći Grčkoj vredan sto milijardi evra.

Iako su šefovi najmoćnijih evropskih zemalja bili u Briselu, novinarima su se na završetku sastanka obratili samo predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i predsednik Komisije Manuel Barozo.

- Svi smo svesni koliko je situacija ozbiljna. Danas nijedna vlada ne može sebi da dozvoli da potceni posledice prezaduženosti ili krah cena nekretnina ni kod kuće ni u drugoj zemlji. U suprotnom, kaznili bi ih birači i tržiste. Greške iz prošlosti se ne smeju ponoviti - izjavio je Van Rompej.

Barozo je rekao da je Evropa prošle noći "potvrdila da je sposobna da preduzme sve što treba da bi očuvala ekonomsku stabilnost”.

- I ranije sam govorio, a sada ponavljam da je ovo maraton, a ne sprint - zaključio je on.

Odluka o otpisivanju polovine grčkog duga i formiranju programa pomoći naslanja se na zaključke svih 27 članica EU, koji su na dvoiposatnom samitu u sredu uveče odlučili da će vodeće evropske banke odsad morati da povećaju obavezne rezerve na devet odsto aktive. To zahteva da do 30. juna 2012. banke prikupe dodatnih 108 milijardi evra.

Maratonski samit u Briselu, koga su mnogi proglasili sudbonosnim za budućnost evra i EU, pratilo je oko 2000 akreditovanih novinara, što je najveći broj od usvajanja Lisabonskog sporazuma 2009. godine.

Povezane vesti: Vanredni samit u Briselu o paketu za spasavanje Grčke

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otpisano pola duga Grčke

Izvor: B92, 27.Okt.2011

Brisel -- Lideri zemalja članica evrozone odlučili su da otpišu 50 odsto spoljnog duga Grčke, uz niz drugih mera usmerenih na spasavanje ugrožene evropske valute...Na sastanku koji je završen rano jutros, šefovi država i vlada sedamnaest zemalja koje koriste evro dogovorili su se i da povećaju...

Nastavak na B92...

Grcima otpisano 100 mlrd. evra duga

Izvor: B92, 27.Okt.2011

Brisel -- Lideri zemalja članica evrozone su odlučili da otpišu 50 odsto spoljnog duga Grčke, uz niz drugih mera usmerenih na spasavanje ugrožene evropske valute...Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovinu svojih potraživanja grčki dug biće smanjen za 100 milijardi evra...Dogovor će...

Nastavak na B92...

Papandreu: Otvara se nova era

Izvor: Capital.ba, 27.Okt.2011

BRISEL, Otvara se nova era za Grčku, izjavio je danas premijer Grčke Georgi Papandreu nakon višečasovnog sastanka u Briselu, gdje su lideri zemalja članica evrozone odlučili da otpišu 50 odsto ..

Nastavak na Capital.ba...

EU otpisala polovinu grčkog duga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2011

BRISEL -..Lideri zemalja članica evrozone saopštili su rano jutros da su odlučili da otpišu 50 odsto spoljnog duga Grčke, uz niz drugih mera usmerenih na spasavanje ugrožene evropske valute...Na sastanku koji je počeo sinoć, a završen rano jutros, šefovi država i vlada sedamnaest zemalja koje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

EU otpisala Grčkoj polovinu duga

Izvor: Radio 021, 27.Okt.2011

Lideri zemalja članica evrozone saopštili su rano jutros da su odlučili da otpišu 50 odsto spoljnog duga Grčke, uz niz drugih mera usmerenih na spasavanje ugrožene evropske valute.

Nastavak na Radio 021...

Skok evropskih akcija nakon dogovora EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Okt.2011

Indeksi na evropskim berzama jutros su odmah na otvaranju zabilježili porast nakon što su lideri EU postigli dogovor o otpisivanju 50 odsto dugovanja Grčke i jačanju Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF). Na berzama su njemački  i francuski indeksi zabilježili rast od 2,8 do tri...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Otpis polovine grckog duga

Izvor: Radio Centar 987, 27.Okt.2011

Specijalno za RC 987 iz Atine,pise Nikolaos ArvanitesOdluka iz nuzdePored davanja finansijske infuzije Grckoj, EU i clanice evro-zone nevoljno ali iz nuzde bile su prinudjene da izvrse 50 odsto otpisa..

Nastavak na Radio Centar 987...

Slovaci spas Grčke platili izborima

Izvor: Capital.ba, 27.Okt.2011

BRATISLAVA, Slovačka je jedina članica evrozone koja ne mora da povećava pomoć Grčkoj, jer su joj taj izuzetak odobrili šefovi država i vlada preostalih 16 članica zone. 'Slovačka je dobila ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.