EU odbila plan Britanije o trgovinskim vezama

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2018, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU odbila plan Britanije o trgovinskim vezama

EU je odbila plan Velike Britanije o trgovinskim vezama nakon Bregzita. Zahtev premijerke Tereze Mej da Britanija ostane u evropskim agencijama takođe nije prihvaćen.

Brisel je, kako navodi Fajnenšnel tajms, dao uputstva svojim pregovaračima da se usredsrede na trgovinske razgovore. EU je snažno odbacila viziju Tereze Mej kad su u pitanju trgovinski odnosi Velike Britanije i EU nakon Bregzita, trasirajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << time uži pogled na buduće odnose i naglašavajući negativne posledice britanskog izbora.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pregovaračima je naložio stroži pristup, naročito kad su u pitanju aranžmani za usluge i regulatornu saradnju, gde se traže ograničenja. Biti izvan carinske unije i jedinstvenog tržišta dovodi do posledica, navodi se u uputstvima koja su dostavljena na pet, šest stranica.

Ove smernice su, prenosi Fajnenšenel tajms, do sada najdetaljnija prezentacija ciljeva EU kad su u pitanju odnosi sa Velikom Britanijom, a predstavljaju odgovor na predloge iz Londona. One skiciraju ekonomske odnose zasnovane na sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi mogao da zadrži nulte tarife i kvote na proizvode, ali stopiraju dinamično usklađivanje tržišnih pravila koje je tražila Britanija.

U tekstu se navodi da će svaki budući odnos Brisela i Londona nadgledati Evropski sud pravde, u slučajevima rešavanja sporova, koji će takođe imati mogućnost sankcija i kontramera.

Isključuje se želja premijerke Mej da Britanija, nakon Bregzita, ostane članica evropskih agencija, kakva je, na primer, Evropska medicinska agencija. EU će sačuvati svoju autonomiju kad je u pitanju donošenje odluka, što podrazumeva isključenje Velike Britanije kao "treće zemlje" u institucijama, telima i agencijama EU, stoji u uputstvima.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.