EU nudi moralnu pomoć, ne novac

Izvor: Press, 26.Feb.2014, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nudi moralnu pomoć, ne novac

Posebno ako Rusija odluči da uvede kaznene mere u vidu viših cena za prirodni gas i prekine svoje veze sa ukrajinskom privredom.
Američki dnevnik navodi reči neimenovanog zvaničnika Unije koji kaže da ne postoji konsenzus među članicama EU da se sa Ukrajinom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako je to pitanje pokrenulo proteste krajem novembra kada je vlada u Kijevu odustala od daljih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << evro integracija.

"Bili smo previše okupirani time da potpišemo Sporazum s Ukrajinom, a ne time šta ta zemlja treba da uradi da bi mogla da dođe u situacija da ga potpiše", kaže ovaj evropski funkcioner.

Njujork Tajms navodi izjave ukrajinskih zvaničnika da je toj zemlji u naredne dve godine potrebno 35 milijardi dolara da ne bi bankrotirala, ocenjujući da će za EU biti veoma teško da prikupi ta sredstva, kada je prethodno odbila slične zahteve svojih članica Španije, Portugala i Grčke.

EU i SAD su nove vlasti u Kijevu uputile ka MMF-u, iako bi svaki obnovljeni sporazum sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom značio ukidanje velikih državnih subvencija za energetski sektor.

Njujorški list ocenjuje da bi problemi Ukrajine mogli i da se ubrzaju, ako Rusija odluči da se ekonomski osveti novim vlastima ili da podrži separatizam na istoku zemlje, dok insistira da se postojeći zajmovi isplate u celini.
Ukrajini hitno potrebno 5 milijardi evra Ukrajini je do kraja ove sedmice potrebno pet milijardi evra kako bi izbegla ekonomski kolaps, piše britanski list Tajms.

Dnevnik se poziva na zapadne diplomate bliske Viskoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je u utorak posetila Kijev.
Novi ukrajinski lideri upozorili su zapadne vlade da je tokom naredna tri dana neophodno da nađu pet milijardi evra, navodi list.

Zamenik ruskog ministra finansija, Sergej Storčak ranije je izjavio da Rusija nema pravnu obavezu da isplati narednu tranšu kredita Ukrajini, koji je u visini od 15 milijardi dolara prošle godine dogovorio ruski predsednik Vladimir Putin sa sada opozvanim ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem.

"Nemamo pravnu obavezu da isplatimo preostala sredstva. Ono o čemu mi govorimo jeste nova runda pregovora i novi ugovori. U kojoj formi će ti ugovori biti, to će vreme pokazati", izjavio je juče Storčak.

Prva tranša od tri milijarde dolara je realizovana, ali je Rusija zatim zamrzla isplatu naredne tranše od dve milijarde dolara, zbog krize u Ukrajini.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.