EU nastavlja da pomaže partnerima za buduće članstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2019, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nastavlja da pomaže partnerima za buduće članstvo

Savet EU usaglasio je poziciju o Uredbi za uspostavljanje Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA ) za period od 2021. do 2027. godine.

"EU će nastaviti da pruža pomoć kako bi pripremila partnere za buduće članstvo u Evropskoj uniji i podržala njihov proces pridruživanja", navodi se u zaključcima Saveta.

Ministri opštih poslova EU saglasi su da se evropska pretpristupna pomoć u narednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budžetskom periodu fokusira na ispunjavanje ključnih kriterijuma u procesu pridruživanja partnerskih zemalja.

To se prvenstveno odnosi na usvajanja i sprovođenje reformu u oblastima vladavine prava i temeljna prava, ekonomskog upravljanja i jačanje demokratskih institucija i javne uprave.

"Instrument takođe ima za cilj mobilizaciju strateških ulaganja u povezivanje infrastrukture, malih i srednjih preduzeća, energetske efikasnosti, inovacija i digitalne ekonomije", navodi se u saopštenju Saveta.

Usaglašenim nacrtom Uredbe o IPA III za period od 2021. do 2027. godine predviđa se veća koherentnost i komplementarnost pretpristupnih fondova sa evropskim Instrumentom za susedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju.

Namera je da se kroz korišćenje fondova za zemlje u procesu pristupanja EU poveća i koordinacija sa unutrašnjim politikama članica EU u oblastima kao što su migracije, istraživanje i inovacije, životna sredina i klimatske aktivnosti, transport i energetska povezanost.

Ministri EU takođe su se saglasili da se budućim IPA III obezbedi i ravnoteža između učinka, pravedne raspodele sredstava i predvidljivosti pomoći za korisnike.

Tekst se odnosi i na mogućnost proporcionalnog smanjenja i preusmjeravanja takve pomoći u slučajevima regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika. Takva smanjenja mogla preokrenuti u slučajevima kada se nastavi napredak u reformama", navodi se u ministarskim zaključcima.

Pošto je dobio saglasnost Saveta EU da bi bio prihvaćen nacrt Uredbe o IPA III mora da prođe pregovore sa novim sastavom Evropskog parlamenta.

U EU naglašavaju da pretpristupna pomoć pomaže korisnicima u usvajanju i sprovođenju ključnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi u skladu sa vrednostima EU i postepenim usklađivanjem sa pravilima, standardima i politikama EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU nastavlja da pruža pomoć partnerima za buduće članstvo

Izvor: B92, 20.Mar.2019, 01:39

Savet EU usaglasio je poziciju o Uredbi za uspostavljanje Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA ) za period od 2021. do 2027. godine..."EU će nastaviti da pruža pomoć kako bi pripremila partnere za buduće članstvo u Evropskoj uniji i podržala njihov proces pridruživanja", navodi se u zaključcima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.