EU naša sudbina, ali Gračanica...

Izvor: B92, 16.Maj.2015, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU naša sudbina, ali Gračanica..."

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je u intervjuu za B92 da Srbija geostrateški ne može da dovede u pitanje svoj evropski put.

Ipak, on je naveo i da, istovremeno, ni na koji način ne sme da pogazi svoje prijateljstvo sa Rusijom.

Od kada je pre mesec došao na čelo Akademije, Kostić je promenio dotadašnju praksu i otvorio je svoj kabinet za medije.

Predsednik SANU, odgovarajući na pitanje gde je Srbija danas, i koliko će dugo biti moguća politika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Evropska unija i Rusija, kaže da se i pored nekada neshvatljivog birokratskog licemerja koji stiže iz Brisela, naša zemlja ne može odreći svog evropskog puta.

“Mi smo okruženi, zapravo, jednom takvom geostrateškom situacijom, da bi svako dovodjenje radikalno u pitanje našeg evropskog puta, bila jedna strašna geopolitička usamljenost, koja dovodi u pitanje, ako hoćete i nas elementarni opstanak. Ne smemo biti histerični. Strpljivo, polako, ne izdajući u jednom koraku stara prijateljstva, već se spremajući za nešto što je neumitno. Evropa, ovako ili onako, mora biti naša sudbina. Nemamo gde na drugo mesto da odemo”, rekao je Kostić.

Kostić se osvrnuo i na učešće Vojske Srbije na Crvenom trgu na Paradi u čast pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

“Ako se vratimo samo šezdesetak, sedamdesetak godina u nazad, neki praktično mučenici su zaustavili tu mašineriju koja je pretila Evropi. Pa ne može se na taj način menjati istorija. U svakom slučaju, mislim da će biti potrebno jako puno veštine, mi ne smemo da se odreknemo u strateškom smislu tih prijateljstava, koja su možda manja nego što ih mi zamišljamo, ali koja su vredna, jer su retka”, naveo je Kostić.

Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ističe, povodom najave promene Ustava i mogućeg brisanja preambule u kojoj se Kosovo i Metohija navode kao sastavni deo Srbije, da se od naše zemlje traži nasilna promena civilizacijskog konteksta koji postoji na tom prostoru.

“Ne može nijedan narod da se olako odrekne Dečana, Gračanice... Ne zašto što je to nešto o čemu treba da pričamo našoj deci, nego zato što deo, praktično, našeg etnosa, počinje i sa tih fresaka i iz te priče, koliko god da smo lutali ili išli u ovom ili onom pravcu. Budemo li odsečeni od toga, bićemo kao neko ko počinje svoje školovanje u četvrtom razredu gimnazije, ne uspevši da nauči nijednu lekciju pre toga”, kaže Kostić.

Govoreći o budućnosti Srbije, predsednik SANU kaže da je najveći problem odlazak mladih ljudi.

“Ponekad se šalim i kažem postaćemo društvo dostojanstvenih penzionera, koji će se čuditi što nikog nema da im zarađuje za penzije. Bez te energije, Srbija ulazi u jednu sferu mandarinizma, mrzovolje koju sa sobom nose godine. Nama je potrebna nova mladost, nama je potrebna jedna vrsta javnog delovanja, javne delatnosti koja sa sobom nosi sposobnost da se kaže ono što se neće svideti ljudima koji su na vlasti, ukoliko zaista verujemo da je to zaista istina. Da bismo to radili moramo graditi institucije”, navodi Kostić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SANU: I evropski put i prijateljstvo sa Rusijom

Izvor: Blic, 16.Maj.2015

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je danas da Srbija geostrateški ne može da dovede u pitanje svoj evropski put, ali da istovremeno ni na koji način ne sme da pogazi prijateljstvo sa Rusijom...Odgovarajući na pitanje gde je Srbija danas i koliko će dugo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.