EU nam pomaže: Kako da programeri pokažu znanje

Izvor: B92, 17.Nov.2017, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU nam pomaže: Kako da programeri pokažu znanje

Razgovarali smo o temama važnim za procese kako bi mladi ostajali u Srbiji, našli posao i kako da inovacije postanu ključ za razvoj, rekao je resorni ministar.

Ministar za inovacije i trehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je u Briselu sa evropskim komesarom Karlos Moedašom zaduženim za istraživanja, nauku i inovacije, a tom prilikom dogovoreno je formiranje zajedničkog tima za koordinaciju sa pet ključnih institucija koje su vezane za inovacije i tehnološki razvoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Te institucije i komesar Moedaš će nam dati punu podršku i pomoći će nam svojim znanjem i iskustvima. Istovremeno pomoći će nam i u procesima kroz koje su oni već prošli, da ne bismo ponavljali iste greške, a da bismo koristili sva znaje i pozitivne elemente iz onoga gde se oni napravili izvanredne iskorake”, poručio je Popović posle sastanka sa Moedašom u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Srbije pri EU, Ana Hrustanović.

Popović kaže da je Srbija od evropskog komesara Moedaš dobila i punu podršku za rad na formiranju srpskog nacionalnog inovaciong eko sistema i izgradnju inaovacione infrastrukture u zemlji.

”Razgovarali smo o temama važnim za procese kako bi mladi ostajali u Srbiji, mogli da nađu posao i kako da inovacije postanu ključ za budući razvoj ekonomije Srbije”, naglasio je ministar Popović.

On podvlači da je Srbiji potrebna ekonomija zasnovana na inovacijama i na tehnološkim dostignućima.

”Srbija ima potencijal. Razgovarali smo o ubrzanju procesa kao bi naša start ap zajedica još više stala na noge kao i o mogućnosti da progarameri i svi oni koji se bave inženjerstvom, pogotovo primenom inovacija i informacionih tehnologija u industriji, imaju mogućnosti da pokažu svoja dostignuća”, kaže Popović.

Ministar Nenad Popović je zaključio da će od buduće saradnje sa evropskim komesarom zaduženim za istraživanja, nauku i inovacije najveću korist u Srbiji imati mladi i oni koji se bave inovacijama i tehnološkim zavojem.

Tokom posete Briselu ministar Popović će se sastati i sa Vladimirom Šušom, generalnim direktorom Zajedničkog istraživačkog centra EU. Reč je o naučnom instrumentu EU koji sarađuje sa više od 1000 naučnih, istraživačkih i tehnoloških organizacija širom sveta, a zapošljava preko 3000 naučnika.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.