EU klizi ka stvaranju superdržave?

Izvor: B92, 09.Jan.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU klizi ka stvaranju superdržave?

Brisel -- Potpredsednica EK i komesarka za pravosuđe Vivijan Reding ocenila da bi "stvaranje sjedinjenih evropskih država bilo najbolje oružje protiv evroskeptika.

"Moramo da izgradimo sjedinjene evropske države sa Evropskom komisijom kao vladom i dvodomim parlamentom, Evropskim parlamentom i senatom sa predstavnicima država članica", rekla je Redingova, a preneo je britanski "Telegraf".

Prema njenom planu, EK bi imala nadmoć u odnosu na nacionalne vlade država EU, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok bi evropski poslanici u EP imali prednost u odnosu na nacionalne predstavnike u zamišljenom budućem senatu, dok bi Evropski savet koji čine nacionalni lideri postao savetodavno telo.

Izjava Redingove uvod je u prolećne izbore za Evropski parlament, a njena vizija stvaranja evropske superdržave bliska je mnogim činovnicima evropskih institucija, dok istovremeno izaziva otpor i negativna reagovanja nacionalno opredeljenih političara.

Jedan od najpoznatijih evroskeptika u EP, Britanac Najndžel Faraž, prema očekivanju je ovu izjavu “dočekao na nož” ocenjujući da je reč o “centralističkom fanatizmu” i izrazio nadu da će građani reći “ne” takvom predlogu.

Svaki pokušaj uvođenja dodatnih ovlašćenja EK praćen je posebno žestokom debatom u Velikoj Britaniji, a tamošnji nacionalno orijentisani političari poput Faraža isticali su više puta da su to pokušaji stvaranja ES SR-a, aludirajući na sličnost sa Sovjetskim Savezom.

Neimenovani briselski zvaničnik ocenio je da je “pretpostavka da Britanija napušta EU”, pa zbog toga se britanska osetljivost na ova pitanja “uopšte ne razmatra”. Ideja o ujedinjenju evropskih članica u superdržavu nije nova, a njome se u prošlosti bavilo više pojedinaca i političkih organizacija.

Najpoznatiji je svakako francuski politički ekonomista i diplomata Žan Mone, koji je jedan od rodonačelnika ideje o EU, čije je stvaranje počelo formiranjem Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine i britanskim odbijanjem da potpišu pristupnicu. Četiri godine kasnije, nakon što je se izjalovio pokušaj stvaranja Evropske odbrambene zajednice, Mone je osnovao Akcioni odbor za Ujedinjene evropske države, što je pospešilo formiranje Evropske ekonomske zajednice 1958. godine.

U 21. veku idejom stvaranja Sjedinjenih država Evrope istakao se bivši belgijski premijer Gi Verhovstat, koji je 2005. godine nakon referendumskog odbijanja evropskog ustava u Francuskoj i Holandiji tvrdio da “Evropljani žele više Evrope”.

On je napisao knjigu “Sjedinjene države Evrope”, za koju je 2007. godine dobio “Evropsku književnu nagradu”, prvu koja je ikada dodeljena. Kao zamena za propali projekat ustava, u međuvremenu je stupio na snagu Lisabonski ugovor, koji je usvojen posle mnogih peripetija i ponavljanja referenduma o njegovom prihvatanju u Republici Irskoj.

Protivnici stvaranja evropske superdržave kao jedan od argumenata navode činjenicu da nisu još sve evropske države članice EU, pa zbog toga ujedinjenje čitavog kontinenta još nije moguće, kao ni ukidanje nacionalnog suvereniteta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Za" i "protiv" Sjedinjenih evropskih država

Izvor: RTS, 09.Jan.2014

Stvaranje Sjedinjenih evropskih država bilo bi najbolje oružje protiv evroskeptika, kaže evropska komesarka Vivijen Rrding. Izjava Redingove uvod je u prolećne izbore za Evropski parlament, a njena vizija stvaranja evropske superdržave bliska je mnogim činovnicima evropskih institucija. Sa druge...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.