EU kaznila Kalkom zbog predatorskih cena

Izvor: B92, 18.Jul.2019, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU kaznila Kalkom zbog predatorskih cena

Brisel -- Evropska komisija saopštila je danas kako je kaznila američkog proizvođača čipova Kalkom sa 242 miliona evra, odnosno 1,27 odsto obrta kompanije u 2018. godini.

EK navodi da je takvu odluku donela zbog "zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu 3G čipseta" i prodavanja ispod proizvodne cene.

Komesarka Evropske komisije za tržišnu konkurentnost Margaret Vestager navela je u saopštenju da je Kalkom nameravao da istisne sa tržišta svog konkurenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ajseru koji je u vlasništvu Nvidije i čije je sedište u Britaniji, pomoću svoje prakse, "ilegalne prema antimonopolskim zakonima EU".

"Kalkomovovo starteško ponašanje sprečavalo je konkurentnost i inovacije na tržištu, i ograničavalo izbor potrošačima u tom sektoru sa ogromnom tražnjom i potencijalom za inovativne tehnologije", navela je Vestager.

Prema nalazima iz istrage EK, Kalkom je zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu počinio između sredine 2009. i sredine 2011. godine prodajući neke od svojih UMTS čipseta Huaveiju i ZTE-ju ispod cene sa ciljem da eliminiše konkurenciju.

Prošle godine, proizvođač čipova kažnjen je od strane EU 997 miliona evra zbog plaćanja Eplu da koristi samo njegove čipove za ajfon.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU kaznila američkog proizvođača čipova sa 271 milion dolara

Izvor: Blic, 18.Jul.2019

Evropska unija kaznila je danas američkog proizvođača čipova Kvalkom sa 271 milion dolara, nakon što je prethodno optužila kompaniju za "dampingovanje cena".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.