EU još nema rezoluciju o Kosovu

Izvor: RTS, 31.Jul.2010, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU još nema rezoluciju o Kosovu

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas u razgovoru sa ministrom Jeremićem izjavio da Evropska unija još nije poslala Ujedinjenim nacijama nikakvu rezoluciju o Kosovu. Drucas posetio Patrijaršiju i razgovarao s patrijarhom Irinejom.

Evropska unija nije poslala Ujedinjenim nacijama nikakvu rezoluciju o Kosovu, jer države EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << još razgovaraju i koordinišu zajedničku poziciju po tom pitanju, izjavio je zamenik šefa grčke diplomatije Dimitris Drucas tokom susreta sa ministrom Vukom Jeremićem u Beogradu.

Iz nekoliko članica Evropske unije u sedište Ujedinjenih nacija upućen je "svojevrstan" predlog rezolucije, u kojem EU pozdravlja nameru Beograda i Prištine da ostvare napredak u regionalnoj saradnji, ekonomskom i demokratskom razvoju, u cilju regionalne stabilizacije, saglasno njihovoj evropskoj perspektivi, javlja Radio Bi-Bi-Si.

Jedna od tih članica EU nije priznala nezavisnost Kosova, navodi se u izveštaju britanskog radija i precizira da se u predlogu ne pominje dijalog Beograda i Prištine.

Drucas i Jeremić ocenili su da je jedino održivo rešenje za budućnost Zapadnog Balkana ono koje ga vodi u Evropsku uniju. Jeremić i Drucas potpisali su memorandum o saradnji o pitanjima u vezi sa Evropskom unijom.

Grčki zvaničnik je istakao i da je stav Atine po pitanju Kosova dobro poznat i da se neće menjati, a da mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu baca senku na neke pravne aspekte, i da bi to pitanje trebalo vratiti u Ujedinjene nacije.

Ministar Vuk Jeremić je rekao da ne postoji razlike u gledištima Grčke i Srbije po ključnim  pitanjima vezanim za stabilnost Zapadnog Balkana i dodao da će Beograd i Atina nastaviti da sarađuju sa svim partnerima u međunarodnoj zajednici, tako da mir i stabilnost ne budu dovedeni u pitanje.

Jeremić je rekao da je "normalno je da zemlja kao što je Srbija ima konstantan dijalog" i dodao da je Srbija spremna da nastavi razgovore sa svima, po svim pitanjima.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je ovo izuzetno složen trenutak u političkom, diplomatskom i ekonomskom smislu, ali i dodao da je uveren da jedino održivo rešenje za budućnost Zapadnog Balkana jeste ono koje vodi ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Grčka je jedna od pet zemalja EU - zajedno sa Španijom, Kiprom, Rumunijom i Slovačkom - koje su i posle mišljenja Međunarodnog suda pravde ostale na poziciji da neće priznati nezavisnost Kosova.

Jedan od ciljeva posete Drucasa Beogradu je predstavljanje inicijative vlade premijera Jorgosa Papandreua za ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine posle savetodavnog mišljenja MSP.

Drucas sa patrijarhom

Posle sastanka sa šefom srpske diplomatije, Drucas je posetio Patrijaršiju i razgovarao s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom o situaciji na Kosovu posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Drucas je patrijarhu Irineju i Sinodu Srpske pravoslavne crkve rekao da Grčka i grčki narod pružaju punu podršku srpskom narodu u naporima za što celishodnije i pravednije rešenje postojećeg bolnog problema.

Susretu u Patrijaršiji su prisustvovali i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop bački Irinej, kao i članovi Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC.

Prvog dana posete Beogradu, Drucas je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije saopštio je Drucasu da se Srbija o tekstu Rezolucije o Kosovu konsultovala sa evropskim partnerima, ističući da je interes Srbije da ima najbolje odnose sa svim relevantnim faktorima na međunarodnoj političkoj sceni, kao i da u saradnji sa njima rešava sva pitanja.

Predsednik Tadić je istovremeno naveo da nije bilo zvaničnog negodovanja evropskih vlada povodom predloga Rezolucije koji je Srbija predala Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drucas: Nema rezolucije EU o Kosovu

Izvor: TimockeVesti.net, 01.Avg.2010, 01:59

Evropska unija nije poslala Ujedinjenim nacijama nikakvu rezoluciju o Kosovu jer države EU još razgovaraju i koordinišu zajedničku poziciju po tom pitanju, izjavio je juče u Beogradu zamenik šefa grčke diplomatije Dimitris Drucas. „Države Unije razgovaraju između sebe, što je prirodno, i...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.