EU i SAD se suprotstavljaju ruskoj propagandi

Izvor: Southeast European Times, 24.Feb.2015, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i SAD se suprotstavljaju ruskoj propagandi

Cilj novih strategija je da se pomogne zemljama koje osećaju pritisak destabilizujućih postupaka Moskve.

24/02/2015

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 24.2.2015.

Ukrajina, Gruzija i Moldavija uskoro će dobiti pomoć u blokiranju ruskih dezinformacija i uplitanja.

Sjedinjene Države su izdvojile milione dolara da bi pomogle zemljama da se suprotstave porukama iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Rusije. EU takođe radi na načinima za osujećivanje ruske propagande pružanjem podrške razvoju nezavisnih medija.

Američki Stejt department je početkom februara rekao da će u cilju „povećanja otpornosti vlada i ekonomija najpogođenijih ruskim pritiskom“ u Ukrajinu otići 514 miliona, u Gruziju 77 miliona, a u Moldaviju 49 miliona dolara.

Finansijska podrška je reakcija na „agresivne činove u Ukrajini … i destabilizujuće aktivnosti u Moldaviji i Gruziji“, rekao je Stejt department.

Novac će biti korišćen za investiranje u međunarodne medijske aktivnosti usmerene na najpodložnije segmente u perifernim zemljama, kao i za veću podršku nezavisnom novinarstvu i slobodi govora u regionu.

Pored ovih sredstava, Bela kuća je takođe predložila 789 miliona dolara za bezbednost širom Evrope.

„S obzirom na agresivne činove Ruske Federacije, budžet uključuje predloge za političku, ekonomsku i vojnu podršku saveznicima NATO-a i partnerskim zemljama u Evropi, uključujući vlade koje su najviše na meti ruskog pritiska“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

„To uključuje finansijska sredstva kojima se podržavaju nastojanja za jačanje demokratije i dobre uprave, povećanje sposobnosti bezbednosnih snaga, jačanje vladavine zakona i antikorupcijskih mera i promovisanje evropske integracije, trgovinske i energetske bezbednosti“, dodaje se u saopštenju.

Ovaj korak usledio je nakon pokretanja medijske grupe Sputnik, koja će početi da emituje program u 34 zemlje na 30 jezika do kraja 2015. godine. Mreža će imati sedišta u Londonu, Berlinu, Bukureštu i Kišinjevu.

EU planira akciju suprotstavljanja porukama Moskve. Ministri spoljnih poslova okupili su se 29. januara u Briselu da bi razmotrili rešenja.

Mere bi trebalo da uključuju „proaktivno prenošenje politike EU, korigovanje dezinformaicja kada se one pojave i podršku daljem razvoju nezavisnih medija širom regiona“, navodi se u saopštenju EU.

Koraci EU i SAD vezani za ta pitanja dolaze u pravom trenutku, rekao je Kristijan Preda, član Evropskog parlamenta i bivši dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Bukureštu.

„Evropljani i njihovi saveznici moraju da reaguju“, rekao je on za SETimes. „Ruska propaganda već je zahvatila široka područja zemalja članica EU. Stranke krajnje levice, koje opstaju na sovjetskoj nostalgiji, ali i stranke krajnje desnice koje preuzimaju govor koji dolazi dolazi iz Moskve, već podržavaju tezu Vladimira Putina.“

„Nakon što čujete ruskog ministra spoljnih poslova koji kaže da nema ruskih boraca u Ukrajini i da je Krim odlučio sopstvenu sudbinu, shvatite da je bitka za istinu sada jednako važna kao tokom Hladnog rata“, dodaje Preda.

Ovu inicijativu protiv ruske propagande jednoglasno su podržale sve institucije EU, kaže autorka En Mari Blajan koja se bavi političkim temama.

„I rezolucija Evropskog parlamenta i zaključci najnovijeg Spoljnopolitičkog saveta pozivaju na takvu strategiju. Evropski zakonodavci dali su Evropskoj komisiji dvomesečni rok za iznošenje predloga. Ministri EU pozvali su na ubrzanje nastojanja na tom polju“, objašnjava ona.

Takva strategija širom Evrope je preko potrebna, dodaje ona, s obzirom da „ruska propaganda očigledno donosi rezultate i međunarodna zajednica je podeljena oko Ukrajine“. „Tačne informacije i predstavljanje druge strane priče je od suštinskog značaja“, dodaje Blajan. „Evropljani treba da se fokusiraju na tačno i objektivno širenje informacija… ne poput situacije u Putinovoj Rusiji.“

Koji je najbolji način slabljenja ruske propagandne kampanje? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.