EU i Britanija sve bliži trenutku istine

Izvor: VOA, 20.Sep.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i Britanija sve bliži "trenutku istine"

Sastanak lidera EU u oktobru biće „trenutak istine“ u pregovorima o Bregzitu, poručili su čelnici Unije na kraju samita u Salcburgu. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da će pregovori biti nastavljeni narednog meseca, a da se postizanje dogovora o izlasku Britanije iz EU očekuje do novembra. Ipak, Tusk napominje da ima još otvorenih pitanja poput ekonomije i granice sa Irskom, dok britanska premijerka Tereza Mej ističe da EU nema kontrapredlog i da je Britanija spremna čak i na scenario u kojem nema dogovora. “Iako svi smatramo da ima pozitivnih predloga britanske premijerke iz Čekersa, mislimo da predloženi okvir ekonomske saradnje neće funkcionisati, jer preti da ugrozi jedinstveno tržište EU. Pitanje Irske ostaje naš prioritet, ali nam za to nije dovoljna samo dobra volja, već jasne i precizne garancije”, rekao je Tusk.  Britanska premijerka Tereza Mej bila je odlučna: “Ako dogovor ne bude prihvatljiv za Veliku Britaniju, onda smo spremni i da ga ne postignemo. Verujem da ipak možemo da se dogovorimo. Ja pregovaram u interesu britanskog naroda i onoga što su izglasali na referendumu. Iako želimo da ispunimo obećanje u vezi sa Severnom Irskom, moramo osigurati da između Severne Irske i Irske ne bude čvrste granice”.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vrijeme za dogovor o Brexitu ističe

Izvor: VOA, 21.Sep.2018, 11:28

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je lidere Evropske unije da u naredna dva mjeseca postignu sporazum o izlasku Velike Britanije i budućim trgovinskim odnosima, rekavši kako pregovori neće biti produženi. Svjetski mediji navode kako je šest mjeseci do britanskog odlaska kratko vrijeme, a...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.