Izvor: B92, 11.Jul.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Zločin ne sme da se ponovi

Brisel -- Evropska unija poručila je, povodom 15 godina od zločina u Srebrenici, da tako nešto nikada više ne sme da se ponovi i pozvala na pomirenje.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i komesar za proširenje Šrefan File kažu da je Srebrenica "tiho podsećanje na nešto što nikada nije smelo, niti više ikada sme da se dogodi".

"Na ovaj tužan dan, kada obeležavamo 15. godišnjicu masakra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Srebrenici, Evropska unija odaje poštu žrtvama i upućuje saučešće onima koji su ostali iza njih", navedeno je u saopštenju Eštonove i Filea.

Visoki zvaničnici EU su naveli su i da, uprkos tome što "bol i bes preživelih iz Srebrenice nikad neće prestati", "pomirenje predstavlja obećanje koje treba ostaviti budućim generacijama".

Uslovi za pomirenje, ocenili su evropski zvaničnici, su i puna saradnja s Haškim tribunalom, povratak raseljenih lica, ponovno uspostavljanje ljudskih prava i građenje zajedničke budućnosti, uprkos zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije.

"Evropsko iskustvo tokom poslednjih šest decenija, pokazalo je da zajednička perspektiva može da izleči mnoge rane i stvori uslove za napredak i bolju budućnost. Postepeno pomirenje može da otvori nove puteve", istakli su Eštonova i File.

Oni su poručili da je to ono što EU želi za sve preživele iz Srebrenice i za sve stanovnike Zapadnog Balkana - pravdu za žrtve ostvarenu putem sudova i bolju evropsku budućnost za sve, uspostavljanje mira, stabilnost i vladavine zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.