EU: U Srebrenici je bio genocid

Izvor: Blic, 04.Jun.2012, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: U Srebrenici je bio genocid

Stav Evropske unije je da se u Srebrenici dogodio genocid i ta tema će se naći na dnevnom redu susreta predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, saopštila je danas Barozova portparolka Pija Arenkilde Hansen.

- Evropska unija ima jasan stav i odlučno odbacuje sve pokušaje prekrajanja istorije - reklaje Hansen novinarima, osvrćući se na nedavnu Nikolićevu izjavu da u Srebrenici nije bilo genocida. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ona je istakla da je u Srebrenici izvršen "genocid i zločin protiv čovečnosti" i da je to potvrdjeno presudama Haškog tribunala i medjunarodnog suda pravde.

- Spremni smo da to ponovimo kad god to bude bilo potrebno - rekla je Hansen.

Ona je potvrdila da će to biti jedna od tema razgovora Baroza i Nikolića 14. juna u Briselu.

- Pomirenje u regionu će svakako biti na dnevnom redu - kazala je Hansen.

Incko: Negiranje genocida neprihvatljivo

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da je negiranje genocida neprihvatljivo i da suočavanje s ratnim zločinima predstavlja prvi korak u poboljšanju odnosa u regionu.

- Negiranje genocida u Srebrenici je neprihvatljivo i neoprostivo - naveo je on, osvrćući se na izjavu Tomislava Nikolića.

Inckov stav je da nema sumnje u utvrdjene činjenice u Srebrenici, navodi se u saopštenju iz kancelarije visokog predstavnika i podseća da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodni sud pravde "presudili da je u tom gradu počinjen genocid".

Povezane vesti: Protest u u Višegradu, traže da se reč "genocid" ukloni sa spomen obeležja Izetbegović: Nikolić vređa Bošnjake i žrtve genocida Tužilac: "Mladić govori kako je u Sarajevu ubijao ljude iz snajpera, kao da je to sport" File: Hag ostaje uslov Ešton: Veoma sam zadovoljna prosleđivanjem kandidature
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU Nikoliću: Popričaćemo o Srebrenici

Izvor: Mondo, 04.Jun.2012

Stav Evropske unije je da se u Srebrenici dogodio genocid i ta tema će se naći na dnevnom redu susreta predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nastavak na Mondo...

EU: U Srebrenici je bio genocid

Izvor: Studio B, 04.Jun.2012

Stav Evropske unije je da se u Srebrenici dogodio genocid i ta tema će se naći na dnevnom redu susreta predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem..."Evropska unija ima jasan stav i odlučno odbacuje sve pokušaje prekrajanja istorije" saopštila je...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.