EU: Srbija može da gradi Južni tok

Izvor: RTS, 17.Sep.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Srbija može da gradi "Južni tok"

Evropska unija se neće mešati u izgradnju deonice "Južnog toka" kroz Srbiju, ali će gasovod moći da bude pušten u rad tek kad se uskladi sa evropskim zakonima, saopšteno je u Evropskoj komisiji.

Ruski "Gasprom" juče je najavio da će izgradnja deonice "Južnog toka" kroz Srbiju početi u oktobru.

"Srbija nije članica EU, pa stoga ne možemo da od nje tražimo da suspenduje izgradnju 'Južnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << toka', kao što smo uradili u slučaju Bugarske", rekla je Marlene Holcner, portparolka komesara za energiju Gintera Etingera reagujući na najavu "Gasproma". 

Holcnerova je, međutim, istakla da gasovod, koji većim delom prolazi kroz EU, neće biti pušten u rad ukoliko ne bude u skladu sa evropskim propisima.

Evropska komisija je ranije ove godine utvrdila da "Gasprom" krši evropske antimonopolske zakone jer ne dozvoljava drugim proizvođačima gasa pristup "Južnom toku", kao i da se izgradnjom deonice kroz Bugarsku krše zakoni o javnim nabavkama.

Upitan da li bi izgradnja gasovoda mogla da utiče na proces pregovora Srbije o pristupu EU, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, Peter Stano, je odgovorio da će pitanje "Južnog toka" doći na red tek kada se otvori pregovaračko poglavlje o energetici, što se ne očekuje ove godine.

"To poglavlje neće moći da se zatvori sve dok sva pitanja vezana za energetiku ne budu u skladu sa EU standardima", ukazao je Stano.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.