EU: Široke ekonomske sankcije protiv Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Široke ekonomske sankcije protiv Rusije

Evropska unija usvojila je danas široke ekonomske sankcije protiv Rusije, u nadi da će primorati Moskvu da promeni politiku kad je reč o Ukrajini, saopštili su izvori EU. Američka Bela kuća saopštila je da bi SAD već danas mogle da uvedu dodatne sankcije Rusiji.

Nove mere prevazilaze mere zamrzavanja sredstava i zabrane viza koje su dosad uvedene i nameću ograničenja u finansijskom, vojnom i energetskom sektoru kako bi Rusija platila veću cenu kontinuirane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << intervencije i podrške koju pruža proruskim aktivistima u Ukrajini, prenosi AFP.

Među novim merama je, pre svega, mogućnost ograničenja pristupa ruskih banaka evropskim tržištima kapitala, što bi moglo da ugrozi preduzeća za pružanje finansijskih usluga koja posluju u Rusiji, navode francuski mediji.

Američka Bela kuća saopštila je da bi SAD već danas mogle da uvedu dodatne sankcije Rusiji.

Oštrije sankcije SAD usledile bi posle takođe oštrijih sankcija Rusiji koje su ranije danas dogovorili lideri Evropske unije.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je da su sankcije EU dobrodošla novost.

On je rekao da očekuje da će sankcije EU biti slične sankcijama koje su SAD uvele pre oko dve sedmice, a čija su meta bile veće ruske banke, kao i energetske kompanije i proizvođači oružja.

Portparol nije precizirao detalje eventualnih novih američkih sankcija.

SAD su vršile pritisak na evropske zemlje da usvoje oštrije sankcije posle obaranja malezijskog aviona na istoku Ukrajine, za šta zapad okrivljuje proruske seperatiste.

Najmanje 19 civila poginulo je tokom noći u žestokim borbama između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, saopštile su danas lokalne vlasti.

Ukrajinska vojska potiskuje proruske snage sve dublje prema njihovim uporištima, Donjecku i Lugansku, a takođe pokušava da potpuno opkoli neka područja koje su sada pod kontrolom proruskih snaga, uključujući mesto pada aviona "Malezija erlajnsa", koji se 17. jula srušio sa 298 putnika i članova posade, preneo je Rojters.

Zvaničnici grada Gorlovka su saopštili da je sinoć u napadu na taj grad poginulo 14 civila, uključujući petoro dece, dok su vlasti Luganska navele da je petoro ljudi poginulo kad je granata pogodila tamošnji starački dom.

"Neprijatelj koristi sva raspoloživa sredstva da bi potpuno opkolila Donjecku Narodnu Republiku", izjavio je sinoć u Donjecku komandant proruskih snaga Igor Strelkov.

Proruske snage navode da je od početka ofanzive zvaničnog Kijeva početkom maja poginulo ili povređeno ukupno 7.400 ukrajinskih vojnika, dok vlasti u Kijevu navode da ta brojka iznosi značajno manjih 1.500.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Široke ekonomske sankcije protiv Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2014

Evropska unija usvojila je danas široke ekonomske sankcije protiv Rusije, u nadi da će primorati Moskvu da promeni politiku kad je reč o Ukrajini, saopštili su izvori EU. I SAD proširile sankcije Rusiji zbog Ukrajine...Nove mere prevazilaze mere zamrzavanja sredstava i zabrane viza koje su dosad...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.