EU: Rusi narušili granicu Ukrajine

Izvor: B92, 22.Avg.2014, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Rusi narušili granicu Ukrajine

Visoka predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton smatra da je slanje ruske pomoći u Ukrajinu bez pratnje narušavanje ukrajinske granice.

Eštonova je istakla da je sporno to što nije postojalo odobrenje Kijeva, niti pratnja međunarodnih posmatrača.

“Ovo je jasno narušavanje ukrajinske granice. Takođe je u suprotnosti sa ranijim sporazumima između Ukrajine, Rusije i Međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komiteta crvenog krsta“, poručio je Sebastijan Brabant, portparol Eštonove.

“Pozivamo Rusiju da povuče ovu odluku“, naglasio je Brabant.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je Rusija, odlukom da pošalje konvoj preko granice, izvršila "direktnu invaziju" na njenu teritoriju, dok je Moskva upozorila protiv bilo kakvog pokušaja da se konvoj omete, jer je, kako kaže, reč o čisto humanitarnoj operaciji, preneo je Rojters.

Evropska unija pohvalila je uzdržanost Kijeva i spremnost na razgovore kako bi se izbeglo dalje širenje krize, saopštili su iz EU, dodajući da ruska humanitarna pomoć treba da bude prosleđena uz puno poštovanje međunarodnog zakona i sporazuma s Ukrajinom.

"To naročito podrazumeva slanje svih neophodnih detalja koji se tiču pomoći i bezbednosnih garancija za članove MKCK i vozila, tokom cele operacije, jer MKCK ne prihvata oružanu pratnju", dodao je Brabant.

Ipak, dogovor o prelasku konvoja ruske pomoći postigli su šefovi kabineta predsednika Rusije i Ukrajine.

Dalja odlaganja isporuka humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini bi bila neprihvatljiva, poručio je Vladimir Putin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, s kojom se čuo telefonom.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.

"Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju Ukrajine bez dozvole ukrajinskih vlasti i bez bilo kakvog učešća međunarodnog Crvenog Krsta", napisao je Rasmusen u saopštenju za medije.

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je reč o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Rasmusen je u istom saopštenju upozorio da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika.

"Umesto da je stišava, Rusija potpiruje krizu, uprkos naporima međunarodne zajednice da nađe političko rešenje", poručio je Rasmusen, uz upozorenje da Rusija svojim ponašanjem rizikuje da dospe u dublju međunarodnu izolaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.