EU: Rano govoriti o stvaranju Oružanih snaga

Izvor: Vostok.rs, 07.Nov.2018, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Rano govoriti o stvaranju Oružanih snaga

Još uvek je rano govoriti o stvaranju Oružanih snaga EU, izjavio je predstavnik EU Margaritis Šinas.
„Ne mislim da će identičnost EU u odbrani početi sa vojskom EU. Treba da krenemo sa pripremama i u nekom trenutku, verovatno, na kraju tog procesa, možemo videti to što neki opisuju kao vojsku EU“, rekao je Šinas novinarima u Briselu. Po njegovim rečima, kako bi „evropska identičnost u odbrani bila značajnija u ovo kompleksno geopolitičko vreme“, treba preduzeti napore u oblasti specijalizovanih istraživanja, kupovine vojne tehnike i opreme i izdvajanja odgovarajućih finansijskih resursa. Predstavnik EK je izjavio da izvršni kolegijum EU pozdravlja izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona koja je u „potpunosti u skladu sa našim radom“. Ranije je Emanuel Makron izjavio da će izlazak SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa će ugroziti evropsku bezbednost i predložio stvaranje „panevropske vojske“ nezavisne od Sjedinjenih Američkih Država.   

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Donjeck i Lugansk saopštili o gomilanju tehnike ukrajinskih snaga

Izvor: Vostok.rs, 07.Nov.2018

Ukrajinske bezbednosne snage postavile su minobacače i pešadijska borbena vozila na kontakt-liniji u Donbasu, izjavio je zvanični predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko. „U oblasti naselja Katerinovka, u zoni odgovornosti 14. posebne mehanizovane brigade Oružanih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.