EU: Pregovori najakasnije do januara 2014.

Izvor: Blic, 25.Jun.2013, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Pregovori najakasnije do januara 2014.

Šefovi diplomatija članica Evropske unije danas su preporučili pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijim "najkasnije do januara 2014", rekao je jedan zvaničnik Saveta ministara EU koji je bio na zasedanju.

Ministri spoljnih poslova EU su tu preporuku uputili šefovima država ili vlada EU koji će o tome konačnu odluku doneti u petak u Briselu.

Na ministarskom zasedanju danas u Luksemburgu je takođe ostavljeno liderima EU da odluče kakav će tačno tekst >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odluke i uslovi biti za pokretanje pregovori sa Srbijom o članstvu i s Kosovom o sporazumu o pridruživanju.

Takođe je liderima EU ostavljeno da odluče i o tome da li će Savet ministara ili lideri EU morati da prihvate takozvani "okvir", odnosno pravila pregovora o pristupanju Srbije EU.

Prema rečima zvačnika Saveta ministara, načelna nagodba o tekstu zaključaka o Kosovu je još ostavljena da se takozvanom pismenom procedurom usaglasi između zemlja EU do zasedanja šefova država ili vlada u petak, 28. juna.

Već je ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele saopštio ranije danas da će odluka o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, biti doneta na samitu šefova država i vlada članica Evropske unije u petak.

- Danas ne očekujte zaključke - rekao je Vestervele nakon višesatnog razgovora šefova diplomatija EU u Luksemburgu. - Konačnu odluku doneće šefovi država i vlada krajem nedelje. -

Vestervele je istakao da su Beograd i Priština 19. aprila postigli "istorijski dogovor" i pozdravio napore obe strane.

- Primena dogovora teče po planu - rekao je on i dodao da će iz Luksemburga otići pravo u Bundestag da bi poslanicima preneo tok današnje rasprave.

Ovo znači da ministri danas nisu mogli da usaglase stavove i da su odluku prebacili na šefove država i vlada koji će u četvrtak i petak zasedati u Briselu, objasnio je funkcioner EU Evropskog saveta koji je insistirao na anonimnosti.

- Atmosfera je bila veoma pozitivna, svi su rekli da je učinjen neverovatan napredak u odnosima Beograda i Prištine, ali odluke još nema - rekao je on.

Ovaj funkcioner je dodao da je većina ministara bila za to da pregovori sa Srbijom počnu što pre, ali da se odluke Ministarskog saveta donose jednoglasno.

Pročitajte još: Bilt: Mislim da nećete čuti datum, već okvirno vreme Dačić: Nema razloga za odlaganje odluke o datumu Vilhelm: Treba izbeći nagađanja i sačekati formalnu odluku Vučić: Uveren sam da će Srbija dobiti datum za početak pregovora Nikolić: EU na ispitu poštovanja sopstvenih pravila

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EU: Pregovori najkasnije do januara 2014.

Izvor: Blic, 25.Jun.2013

Šefovi diplomatija članica Evropske unije danas su preporučili pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijim "najkasnije do januara 2014", rekao je jedan zvaničnik Saveta ministara EU koji je bio na zasedanju. ..Ministri spoljnih poslova EU su tu preporuku uputili šefovima država ili vlada EU koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.