EU: Platforma individualna pozicija Prištine

Izvor: RTS, 08.Mar.2019, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Platforma individualna pozicija Prištine

Evropska unija, kao posrednik, ne komentariše individualne pozicije strana u dijalogu, rekla je portparolka EU Maja Kocijančič na pitanje novinara o platformi Prištine. Naglasila je da se samo kroz pregovore može doći do konačnog sporazuma.
Diplomatski izvori u Briselu jasno preciziraju za Tanjug da je platforma Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tek "individualna pregovaračka pozicija" Kosova i da se samo na tome "ne može bazirati kompromis". 

Istovremeno, Priština se upozorava da neće biti u mogućnosti ni da dođe u Brisel i predstavi svoju platformu ukoliko najpre ne ukine takse na robu iz Srbije. 
Kocijančičeva je na direktno pitanje Tanjuga kako vidi mogućnost nastavka dijaloga u Briselu nakon usvajanja prištinske platforme, koja praktično odbacuje pregovore o svemu što su otvorena pitanja za Beograd i insistira samo na međusobnom priznanju, poručila da je za Srbiju, Kosovo i ceo region "dijalog jedini put napred".
U ime EU, Kocijančičeva je još jednom pozvala vlasti u Prištini da "odmah suspenduju tarife na robu kako bi došlo do brzog nastavka dijaloga".
"Prvo tarife moraju biti ukinute. Drugo, kada su individualne pozicije u pitanju, to nikada ne komentarišemo. Na kraju, samo kroz pregovore finalni sporazum može biti postignut", poručila je Kocijančičeva.
Ponovila je da je EU tu da radi na normalizaciji odnosa, a da je pitanje eventualnog priznanja Kosova – pitanje za zemlje članice. 
"Cilj je pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji bi doneo trajno rešenje za otvorena pitanja, održivo, primenjivo i realno rešenje, zasnovano na međusobnom pristanku, u skladu sa međunarodnim i evropskim pravom i prihvatljivo za zemlje članice", ponovila je Kocijančičeva.
Izbegla je da odgovori na pitanje Tanjuga da li je do realnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine moguće doći na osnovu nerealnih pregovaračkih pozicija neke od strana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kocijančić: Nastavak dijaloga jedini put napred

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Mar.2019

Pregovaračka platforma kosovskog parlamenta za Evropsku uniju predstavlja “individualnu poziciju jedne strane”.  ”Kao posrednik, EU ne komentariše individualne pozicije strana u dijalogu, ali je jasno da se samo kroz pregovore može doći do konačnog sporazuma”, izjavila je glasnogovornica...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.