EU: Opasne legalne droge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2015, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Opasne "legalne" droge

Evropljani sve manje koriste tradicionalne narkotike, ali raste opasnost od takozvanih legalnih droga, kaže se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Evropske agencije za praćenje zloupotrebe doga.

U izveštaju se navodi da su marihuana i hašiš, koje u proseku koristi svaki stoti Evropljanin i dalje najrasprostranjenija opojna sredstva, dok se među stimulansima najčešće koriste kokain i amfetamini.

I pored niske cene i velike ponude heroina, zloupotreba ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opijata je prepolovljena u odnosu na situaciju od pre pet godina i nastavlja da pada ili stagnira u gotovo svim evropskim zemljama, ali su u trend ušle "legalne"droge, supstance koje imaju sličan efekat kao tradicionalni narkotici, s tim što su veštački proizvedene.

Reč je o drogama koje često sadrže opasne hemijske supstance, a prodaju se "maskirane" kao sredstva za osvežavanje vazduha ili baštenski preparati, najčešće putem interneta.

Agencija je u 2013. godini registrovala 101 takvu supstancu i konstatovala da se svake nedelje pojave dve nove, tako da nadležni organi ne stižu da ih analiziraju i stave na spisak zabranjenih proizvoda.

"To predstavlja ozbiljan izazov za policiju i agencije za suzbijanje droga", kaže se u izveštaju koji je danas predstavljen u Lisabonu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opasne »legalne« droge u EU

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jun.2015

LISABON - Evropljani sve manje koriste tradicionalne narkotike, ali raste opasnost od takozvanih legalnih droga, kaže se u objavljenom godišnjem izvještaju Evropske agencije za praćenje zloupotrebe doga...U izvještaju se navodi da su marihuana i hašiš, koje u prosjeku koristi svaki stoti Evropljanin...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.