EU: Odluka EK obavezuje sve članice

Izvor: B92, 16.Jun.2011, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Odluka EK obavezuje sve članice

Brisel -- Janoš Martonji, šef diplomatije Mađarske, izjavio da kada Evropska komisija utvrdi da je neka zemlja ispunila uslove prijema to moraju prihvatiti članice Unije.

Martonji je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta naglasio da je širenje EU od strateškog značaja jer Uniju jača i politički i ekonomski.

On je uputio snažnu podršku napretku Srbije u približavanju EU i istakao da se "razvoj u Srbiji kreće u povoljnom pravcu jer je ne samo Mladić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Hagu, već je poboljšano proevropsko raspoloženje u zemlji".

Odgovarajući na pitanja evro-poslanika o tome kako će biti rešen problem odnosa Beograd-Priština, Martonji je odgovorio da unutar EU ima napretka u vezi sa priznavanjem Kosova iako su članice međusobno neusaglašene. On je napomenuo da članice nemaju jedinstven stav po ovom pitanju, ali da se spolja ne može uticati na one članice koje nisu priznale Kosovo iako bi trebalo da se krene napred u vezi sa tim.

Poslanik socijalista Hanes Svoboda je u raspravi podvukao da se "ne sme zaboraviti da je Evropska unija Hrvatskoj dala status kandidata i odredila datum za početak pregovora o prijemu pre no što su rešeni svi problemi Zagreba s haškim Tribunalom". Svoboda, izvestilac EP u Hrvatskoj, rekao je da će pomno nadzirati sprovođenje evropskih reformi u toj zemlji, sve do njenog prijema, i ocenio je da je posle njenog prijema neprihvatljivo reći "Stop!" ulasku drugih zemalja u EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.