EU: Nikolić zna uslove za članstvo

Izvor: B92, 09.Jun.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Nikolić zna uslove za članstvo

Brisel -- Diplomatski izvori u Briselu tvrde da predsednik Tomislav Nikolić zna da EU od Srbije ne traži da prizna Kosovo da bi dalje napredovala ka članstvu u Uniji.

Oni dodaju da ni pet članica EU nisu priznale vlast u Prištini.

Povodom jučerašnje Nikolićeve izjave da ide u Brisel da sazna da li EU instistira na tome da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prihvati nezavisnost Kosova i Metohije, oni su agenciji Beta ponovili da srpski predsednik unapred zna, kao što su vlasti i javnost u Srbiji i dosad znali, kakav je stav Unije.

Pitanje "sređivanja odnosa s Prištinom" će se, rečeno je, postepeno rešavati do samog očekivanog ulaska u članstvo Srbije i niko sada ne zna kako će to biti rešeno, iako jeste stav velike većine članica EU da se neće dozvoliti da Srbija "s nerešenim teritorijalnim pitanjem", kao što je to bio slučaj s Kiprom, postane članica Unije.

U zvaničnom reagovanju na Nikolićeve izjave je portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič Beti izjavila da su uslovi za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji utvrđeni od Evropskog saveta u decembru 2011. i da će o tome koliko je Srbija to ostvarila, Evropska komisija obavestiti čelnike EU.

"Srbija je dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo u EU, posebno kad je reč o ključnom prioritetu preduzimanja koraka ka opipljivom i trajnom poboljšavanju odnosa s Kosovom", stav je Evropske komisije, kako je prenela Maja Kocijančič.

Ona je ukazala i da Srbija u tome dalje mora napredovati, isto kao i u sprovođenju odredbi i uslova u procesu stabilizacije i pridruživanja s EU.

Takođe je nužno da, kao što je to Evropska komisija utvrdila prošlog oktobra u Mišljenju o spremnosti Srbije, vlasti u Beogradu istraju na "punom poštovanju načela regionalne saradnje u koju će svi biti uključeni", a što se posebno odnosi na zaključeni dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine.

Među uslovima su i potpuna primena odredbi regionalnog Ugovora o energetskoj zajednici, nalaženje rešenja za pitanje telekomunikacija na Kosovu, uz dalju primenu "u dobroj veri" dosad postignutih dogovora u dijalogu, kao da Beograd "delatno sarađuje s Euleksom".

Evropski savet je, podsetila je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, s kojom će se idućeg četvrtka Nikolić sastati u Briselu, naložio Evropskoj komisiji da izveštaj o tome kako Srbija sprovodi ove ključne prioritete podnese "čim se utvrdi da je ostvaren dovoljan napredak".

Tad bi Srbiji bio određen i datum početka pregovora o članstvu s EU. Zamoljena da se osvrne na šire objašnjenje koje Nikolić u jučerašnoj izjavi dao o Srebrenici, Maja Kocijančič je podvukla da je stav EU o Srebrenici jasan.

Ona je podsetila na izjavu Ketrin Ešton i predstavnika za štampu predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza da je "za EU masakr u Srebrenici bio genocid, kako su to potvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a zločini u Srebrenici u julu 1995. su bili zločin protiv cele ljudske vrste i to nikad ne smemo zaboraviti i nikad dozvoliti da se to ponovi".

Predsednik Barozo i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej će se sastati 14. juna s predsednikom Nikolićem "i mnoga pitanja, uključujući jako važnu tačku pomirenja u regionu biće na dnevnom redu", rekli su novinarima zvaničnici u EU, na molbu da se osvrnu i na izjavu Nikolića oko Vukovara.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU: Nikolić zna uslove za članstvo

Izvor: Akter, 09.Jun.2012

Diplomatski izvori u Briselu tvrde da predsednik Tomislav Nikolić zna da EU od Srbije ne traži da prizna Kosovo da bi dalje napredovala ka članstvu u Uniji.

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.