EU: Ne plaćamo novinare protiv Vučića

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jan.2015, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Ne plaćamo novinare protiv Vučića

Evropska unija je danas "snažno odbacila kao neosnovane" tvrdnje premijera Aleksandra Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade. To je u Briselu saopštila predstavnica za štampu Maja Kocijančič, koja je prenela stav EU da su mediji, kao od Vučića kritikovana mreža BIRN, "bitni za valjan uvid u ono što rade izabrane vlasti".

- EU očekuje da vlasti Srbije zajamče uslove za podršku slobodi izražavanja i medija - navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izjavi Maje Kocijančič.

- Mi smo veoma iznenađeni tim tvrdnjamma srpskog premijera Vučića. EU podržava nezavisno i hrabro novinarstvo i slobodu izražavanja u Evropi i šire - rekla je Maja Kocijančić, portparolka evropskog komesara Johanesa Hana i visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

- Sloboda izražavanja je temeljno načelo demokratije - istakla je Kocijančić i dodala - "i EU u nastojanjima da podrži slobodu izražavanja pored ostalog odobrava finansijsku podršku nezavisnim i nevladinim organizacijama širom regiona na osnovu konkurentnosti i strogog postupka.

Sve finansijske podrške se daju, kako je naglašeno, "uz poštovanje pune uređivačke nezavisnosti i odgovornost za objavljene priloge", stavljeno je do znanja u objašnjenju EU.

I, kako je predočeno, "kritika u medijima (kao što je to u BIRN-u) je bitna za to da se obezbedi valjan uvid u to što rade izabrane vlade; vlade moraju za uzvrat biti spremne da deluju saglasno tim kritikama na konstruktivan i transparentan način, umesto što pokušavaju da ih uguše".

Vučić je za novinare BIRN-a rekao da su "lažovi" koji su, po njegovim rečima, "dobili pare" od šefa delegacije Evropske unije Majkla Devenporta i EU u Beogradu, i da su iznosili nestine o postupku izbora firme koja će obaviti ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava - Zapadno polje".

U tekstu BIRN-a pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" navodi se da je Elektroprivreda Srbije (EPS) za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu tog posla.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.