EU: Natezanje oko nadgledanja banka

Izvor: B92, 12.Dec.2012, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Natezanje oko nadgledanja banka

Brisel -- Zastoj u planovima za nadgledanje banaka EU najambicioznije finansijske reforme tog bloka, biće u centru pažnje današnjeg sastanka ministara finansija.

Ministri će se kasnije danas sastati u pokušaju da postignu pomak u dogovaranju tog plana.

Nadgledanje banaka je prvi korak ka ostvarenju šireg plana formiranja bankarske unije, čiji je cilj jačanje odgovora EU na moguću novu finansijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krizu.

Na dvodnevnom samitu lidera EU koji počinje sutra razmotriće se rezultati današnjeg ministarskog sastanka, prenela je agencija Rojters.

Francuska i Nemačka, tradicionalni lideri u evropskoj integraciji, ne slažu se oko nekih delova plana za bankarsko nadgledanje, a do kraja godine je ostalo još malo vremena za EU da kompletira okvir za bankarsku uniju.

Među nerešenim ključnim pitanjima je koliko banaka bi Evropska centralna banka (ECB) trebalo da direktno nadgleda i da li bi ECB trebalo da dobije više vremena od jedne godine, koliko je planirano, da u potpunosti preuzme tu svoju novu ulogu.

Posle trogodišnjeg perioda donošenja raznih mera za borbu protiv krize, dogovaranje bankarske unije bi predstavljalo kamen temeljac za širu ekonomsku uniju i značilo bi prvi konkretan pokušaj za integrisani odgovor EU na probleme njenih banaka.

Postizanje sporazuma, koji bi lideri EU želeli da potpišu na samitu u četvrtak i petak, zahtevaće, medjutim, rešavanje pitanja zabrinutosti Nemačke, čija je podrška od ključnog značaja, uz istovremeno zadovoljenje Francuske i drugih uticajnih članica, kao što su Britanija, Švedska i Holandija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Ko će nadgledati banke?

Izvor: Akter, 12.Dec.2012

Zastoj u planovima za nadgledanje banaka EU najambicioznije finansijske reforme tog bloka, biće u centru pažnje današnjeg sastanka ministara finansija

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.