EU: Kosovo je jedinstven slučaj

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Kosovo je jedinstven slučaj

Portparolka EU Maja Kocijančić odbacila je navode da za Kataloniju, tačnije Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova.

Ona je navela da je međunarodno pravo univerzalno i da ga EU u potpunosti poštuje. Povodom jučerašnjeg stava Evropske komisije da su slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi, naglasila je da ne postoje dostruki snadardi.

"Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je sui generis slučaj", rekla je Kocijančić.

"Kao što je to potvrdio Evropski savet, Kosovo je sui generis slučaj i kao takav se ne može uporediti sa bilo kojom drugom situacijom. Dvostrukih standarda nema. Međunarodno pravo mora biti univerzalno primenjeno, a EU ga u potpunosti poštuje", navodi Kocijančić.

Ona nije direktno odgovorila na pitanje kakvu političku poruku EU šalje zemljama kandidataima, posebno Srbiji, stavom da je Španija država članica te da su zbog toga slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi. Ponovila je stav da Srbija i Zapadni Balkan imaju jasnu EU perspektivu, koju su potvrdili i Evropski savet i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom govoru o Stanju unije.

Porparol Evropske Komisije Margaritis Shinas juče je na pitaje novinara o različitim pristupima EU pitanju nezavisnosti Kosova i Katalonije odgovorio da je Španija zemlja članica i da za njih ta dva slučaja nisu uporediva.

Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.