EU: Budžetski pakt stupa na snagu

Izvor: B92, 28.Dec.2012, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Budžetski pakt stupa na snagu

Brisel -- Evropski budžetski pakt kojim se uvodi veća fiskalna disciplina, stupiće na snagu 1. januara 2013. pošto ga je ratifikovala Finska, kažu u Evropskom savetu.

Da bi sporazum stupio na snagu, mora da ga ratifikuje najmanje 12 država evro zone.

"Taj uslov je ispunjen kada ga je 21. decembra ratifikovala Finska kao 12. zemlja evro zone", navode u Evropskom savetu. Osim Češke i Velike Britanije, ostalih 25 članica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije potpisalo je 2. marta u Briselu sporazum o uspostavljanju evropskog budžetskog pakta.

Pakt predviđa jačanje fiskalne discipline zbog dužničke krize koja je zahvatila evropske zemlje. Tzv. "Pravilo o uravnoteženju budžeta" trebalo bi da osigura da budžetski deficiti evropskih vlada više ne budu prekomerni, što je i izazvalo dužničku krizu i gotovo potopilo evro.

Strukturni deficit (bez vanrednih troškova i servisiranja duga) ne sme da bude viši od 0,5 odsto BDP-a. Međutim, ostaje na snazi da deficit budžeta na godišnjem nivou može da bude do tri odsto BDP-a.

Pakt o fiskalnoj stabilnosti takođe podrazumeva kazne za države koje prekrše pravila i ne ograniče javni dug i deficit, uz centralizovani nadzor EU.

Propis o uravnoteženju budžeta treba da bude uključen u nacionalne zakone pojedinačnih država, a poželjno bi bilo da se spominje u Ustavu, da bi ga kasnije bilo teško izmeniti ili zaobići.

Premijer Britanije Dejvid Kameron odbio je da potpiše pakt, koji London vidi kao nastavak uplitanja Brisela u ključno pravo jedne države da određuje poreska pravila i prioritete potrošnje. Njegovo mišljenje deli i spektična Republika Češka.

Portparol nemačke vlade izjavio je danas da je stupanje pakta na snagu "dobra vest", podsećajući da je Berlin prvi pogurao predlog o uravnoteženju budžeta i dodajući da je važno da uskoro uslede i druge mere, nedavno dogovorene u cilju bliže integracije evrozone.

Fiskalni pakt su, pre Finske, ratifikovali Austrija, Kipar, Nemačka, Estonija, Španija, Francuska, Grčka, Italija, Irska, Portugalija i Slovenija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.