EU: Bez uplitanja u rad institucija pravosuđa

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Avg.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Bez uplitanja u rad institucija pravosuđa

Kancelarija Evropske unije na Kosovu je danas pozvala predstavnike političkih partija i institucija Kosova da se ne upliću u rad institucija pravosuđa.

Povod za izjavu je ponašanje predstavnika institucija i političkih stranaka u vezi sa ostavkom bivšeg specijalnog tužioca Kosova, Eljeza Bljakaja.

EU pažljivo prati slučaj tužioca, Eljeza Bljakaja. Nezavisnost i autonomija pravosuđa, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uključujući tužilaštvo, od presudnog je značaja u ovom kontekstu i mora se osigurati. EU poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih napada na institucije vladavine prava uključujući i lične i klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija“, kaže se u izjavi Kancelarije EU u Prištini.

Prema EU izjave nekih političara i tužilaca Kosova u ovom pogledu potkopavaju ključne principe vladavine prava i takođe šalju obeshrabrujuće signale svim pravosudnim službenicima koji se bave osetljivim i važnim slučajevima.

Slučaj oko 19.000 lažnih penzija i ostavka Bljakaja su danas glavna tema u političkom životu Kosova.

Opozicione partije traže ostavke Državnog tužioca Aleksandra Ljumezija, zbog mešanja u slučaj, ali i premijera Kosova Ramuša Haradinaja koji je u televizijskom gostovanju bivšeg tužioca nazvao pogrdim imenima.

Socijal-demokratska partija Kosova, zatražila je vanrednu sednicu parlamenta povodom ovog slučaja, ali su uputili i poziv građanima da se pridruže protestu koja se organizuje večeras u 18 časova.

Oglasio i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, koji se spominje u javnom pismu tužioca Bljakaja koji je uputio pismo Tužilačkom savetu Kosova u kome traži da se istraga, koju je pokrenuo Bljakaj i “koja je ostala na pola puta, bude nastavljena”.

",Transparentnost i odgovornost su potrebni i biće potpuni. Ja to kažem kao bivši borac OVK, kao politički i institucionalni lider i kao poreski obveznik. To znači tri stvari: u veteranskim spiskovima ne treba da bude lažnih veterana, državne institucije ne smeju praviti nikakve ustupke u vezi sa vladavinom prava, a poreski obveznici ne smeju biti na gubitku”, naveo je Kadri Veselji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

EU: Bez uplitanja u rad institucija pravosuđa

Izvor: Beta, 22.Avg.2018

Kancelarija Evropske unije na Kosovu je danas pozvala predstavnike političkih partija i institucija Kosova da se ne upliću u rad institucija pravosuđa.Povod za izjavu je ponašanje predstavnika institucija i političkih stranaka u vezi sa ostavkom bivšeg specijalnog tužioca Kosova, Eljeza Bljakaja.„EU...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.