EP protiv Trampovog kandidata: EU da prođe kao SSSR

Izvor: B92, 03.Feb.2017, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP protiv Trampovog kandidata: "EU da prođe kao SSSR"

Brisel -- Glavne partije Evropskog parlamenta pokušavaju da blokiraju izbor najverovatnijeg Trampovog kandidata za ambasadora u EU Teda Maloka, piše “Gardijan“.

Kako navode, on ne može da bude prihvaćen u EU zato što smatra da će evro propasti i zato što je izjavio da je "u dosadašnjoj karijeri pomogao rušenju Sovjetskog saveza”, kao i da mu se sada čini da je drugom Savezu - Uniji “potreban takav potres".

Malok je oštro napao i Evropsku komisiju kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "birokratsko telo", dok je za njenog predsednika Žan-Kloda Junkera rekao da bi bio dobar kao predsednik opštine neke varoši u Luksemburgu.

U pokušaju blokiranja Maloka učestvuju lideri konzervativnih, socijalističkih i liberalnih grupa u Briselu. Pisali su Evropskoj komisiji i Evropskom savetu da odbiju Malokov zahtev.

“Gardijan” navodi da je Malok snažno zagovarao Bregzit i da je izjavio da Tramp “nije fan EU”.

Lider Evropske narodne partije i saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel Manfred Veber, kao i Gaj Verhofstad koji predvodi liberale, optužili su Maloka za “nečuvenu zlobu prema vrednostima koje definišu Evropsku uniju”.

“Proteklih nekoliko nedelja Ted R. Malok, najverovatniji kandidat predsednika SAD Trampa za novog ambasadora Sjedinjenih Država u EU, dao je niz komentara koji omalovažavaju EU”, navode oni u njihovom pismu poslatom Junkeru i Donaldu Tusku kao predsedniku Evropskog saveta u koje je “Gardijan” imao uvid.

Takođe, pismo lidera socijalista i demokrata Đanija Pitela opisuje Malokove izjave kao šokantne i apeluje na institucije EU da ga proglase za “personu non grata”.

“Gospodin Malok je otvoreno rekao da zastupa raspad EU “poput Sovjetskog saveza” i želi da uništi našu valutu za nekoliko meseci. To jasno pokazuje njegovo neprijateljstvo prema Evropskoj uniji, ali i prema našim zajedničkim vernostima i principima”, ističu oni.

Da bi nominovani ambasador to i postao potrebno je odobrenje Evropske komisije i Evropskog saveta, kao i zemalja članica Evropske služe za inostrane poslove, pandanu Ministarstvu inostraniih poslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.