Dzurinda: EU ne može bez Srbije

Izvor: B92, 19.Nov.2012, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dzurinda: EU ne može bez Srbije

Beograd -- Bivši slovački premijer i savetnik Suzane Grubješić kaže da EU neće biti potpuna bez Srbije."Napredak vaše zemlje je i u interesu država članica EU", dodaje on.

Savetnik potpredsednika Vlade za evrpske integracije Suzane Grubješić, dan uoči dolaska u Srbiju, kaže da ga je ovo uverenje motivisalo da prihvati poziv da bude saradnik Grubješićeve.

Ovaj bivši slovački premijer i šef diplomatije poznat je po vrhunskim vezama sa zvaničnicima u EU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i SAD, gde ga doživljavaju kao energičnog političara, koji je u Slovačkoj sproveo ključne ekonomske reforme. Te veze on namerava da iskoristi i pomogne Srbiji, a posao u Vladi radi volonterski, kazao je on za "Novosti".

Prema njegovim rečima, politički razgovori Beograda i Prištine, između Ivice Dačića i Hašima Tačij,a su veoma važni i oni će otvoriti prostor i stvoriti atmosferu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. "A normalizacija odnosa nije važna samo zbog dobijanja datuma za početak pregovora, već zbog boljeg svakodnevnog života građana u celom regionu. Vlada je pokazala da ima odlučnosti i tako treba da nastavi", dodao je Dzurinda.

Na pitanje šta mu je bio osnovni motiv da prihvati funkciju savetnika Suzane Grubješić, slovački diplomata kaže: "Motiv mi je bio što znam da Evropa neće biti potpuna bez Srbije, kao i bez ostalih zemalja bivše Jugoslavije, da će Evropa sa Srbijom biti samo jača. Srbija je danas sused Evropske unije, a vrednost kuće raste ako ima dobre i jake komšije. Tako da je napredak Srbije zapravo i u interesu zemalja EU. Stalo mi je do Srbije i zato što mnogo Slovaka živi u Vojvodini, a naši narodi su istorijski prijatelji. I, naravno, Novak Đoković".

U tom smislu, dodaje on, već je pripremio jedan dokument za potpredsednika Vlade, u kom su, kako kaže, predočeni osnovni principi integracije Srbije i njegovo dugogodišnje iskustvo stečeno u procesu evropskih integracija Slovačke.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.