Dragin: Možemo dobiti 50 miliona €

Izvor: B92, 07.Dec.2010, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Možemo dobiti 50 miliona €

Beograd -- Srbija mogla da dobija oko 50 miliona evra godišnje iz pretpristupnih fondova za ruralni razvoj (IPARD), kada postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin kaže da će taj novac omogućiti srpskim poljoprivrednicima da podignu svoju konkurentnost, unaprede proizvodnju i povećaju zaradu.

Ministar je naglasio da je Srbija tokom 2009. počela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripreme za uspostavljanje administrativnih struktura neophodnih za korišćenje pete komponentne IPA fondova namenjenih ruralnom razvoju.

Osnovana je Uprava za agrarna plaćanja u Šapcu, a u toku 2010. godine formirano je i upravljačko telo u deo sektora za razvoj sela, precizirao je Dragin.

"To će ih ih učiniti konkurentnijim i omogućiti da investiranjem u nove tehnologije i nova zananja unaprede proizvodnju, učine je ekonomičnijiom i boljom i, što je najbitnije, više zarade", kazao je Dragin.

On je ukazujazao da je važno da pripreme budu što efikasnije, brže i bolje, kako bi poljoprivrednicima, u trenutku kada kandidatura Srbije bude prihvaćena, odmah bili dostupni evropski fondovi.

Program jačanja kapaciteta Srbije za prihvatanje fondova u oblasti ruralnog razvoja u pretpristupnom periodu finansira Evropska unija sa dva miliona evra. Program je počeo u avgustu 2010. o trajaće dve godine.

Predstavnik delegacije EU u Srbiji Endru Hedi kazao je da je Unija u srpsku poljoprivredu, koja je jedan od najvažnijih privrednih sektora u Srbiji, od 2000. do 2009. uložila ukupno 72 miliona evra - 42 miliona od 2000. do 2006. i 30 miliona od 2007. do 2009. godine.

On je ukazao da razvoj ruralnih zona treba strateški planirati, dodajući je Srbija mora da investira u poljoprivredne holdinge, kao i da je neophodno da postoji nacionalni program za njihovo unapredjenje.

Hedi je napomenuo i da prema iskustvima drugih zemalja, priprema za prihvatanje predpristupnih fondova EU traje od dve do četiri godine.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Endru Hedi (Andrew Heady) kazao je da pripremni proces za korišćenje pretpristupnih fondova za ruralni razvoj traje od dve do četiri godine.

"Trenutno EU finansira programe za unapređenje institucija i direktorata u oblasti pljoprivrede u Srbiji", kazao je Hedi i ocenio da bi trebalo ulagati u poljoprivredne holdinge kako bi se podstakao ruralni razvoj u Srbiji.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran ukazao je da je Srbija za poslednjih dvadeset godina, sa stanovišta poljoprivrede i ruralnog razvoja, doživela "ogromnu devastaciju", naročito u delovima centralne, istočne i južne Srbije.

Prema poslednjim podacima, u tom periodu od 500 do 700 sela u zemlji praktično je nestalo, upozorio je on.

Prostran je naglasio da devastirani delovi zemlje zaslužuju posebni program ruralnog razvoja i daleko više finansijske podrške nego severni deo Republike, jer bez "toga taj prostor nećemo moći skoro da oživimo".

Budući ruralni razvoj mogao bi se osloniti i na osnivanje velikih holding sistema u tim krajevima, kao što su fabrike za preradu voća i povrća, naveo je Prostran, napominjući da se značajni preradjivački kapaciteti sada, uglavnom, nalaze u Vojvodini i većim mestima oko Beograda, ili u severnom delu centralne Srbije.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Evropskom komisijom, a u okviru tvining programa EU posvećenog ruralnom razvoju Srbije, vrednog dva miliona evra. Program je počeo sa primenom u avgustu 2010., i trajaće naredne dve godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.