Donji dom češkog parlamenta podržao SSP

Izvor: Blic, 25.Sep.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donji dom češkog parlamenta podržao SSP

Donji dom češkog parlamenta prihvatio je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji Srbiju približava ulasku u Evropsku uniju i prosledio ga je svom spoljnopolitičkom odboru, javila je češka novinska agencija ČTK.

"Češka Republika je oduvek podržavala ulazak Srbije u EU", izjavio je češki ministar finansija Miroslav Kalousek, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz liberalno-konzervativne stranke TOP09, koja u Donjem domu, od ukupno 200, ima 41 poslanika.

Kalousek je podsetio da su ovaj sporazum već ratifikovale Bugarska, Estonija, Malta i Španija. SSP EU i Srbije ratifikovale su i Italija i Slovačka.

Dve najveće obaveze koje Republika Srbija preuzima ovim sporazumom, koji je sa EU potpisala krajem aprila 2008. godine, jesu uspostavljanje zone slobodne trgovine i usklađivanje zakonodavstva sa pravom EU.

Češka agencija navodi da će Beograd zauzvrat dobiti bolji pristup evropskom tržištu i pojedinim fondovima EU i podseća da je Srbija zvaničan zahtev za članstvo u evropskom bloku podnela prošle godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.