Dokument o Kosovu stara skica

Izvor: B92, 17.Mar.2013, 22:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dokument o Kosovu stara skica"

Brisel -- Upućeni zvaničnici u EK nemaju saznanja o navodnom predlogu da se ustanovi "evropski region" na severu KiM, uz ocenu da je to "možda stara skica", javlja Beta.

Kako piše agencija, zvaničnici su u nedelju preneli da nemaju saznanja o navodnom predlogu EU Beogradu da se ustanovi region uklopljen u prištinsku vlast i zakone, a međunarodni politički izvori naveli su da je možda reč o neobavezujućim "obrisima" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešenja od pre više meseci, od koga se znatno odmaklo.

Zvaničnici u EK su istakli da takav zvanični dokument, čija se navodna verzija pojavila u medijima, nije sačinjen od visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i njenih saradnika kao ponuda za "normalizaciju odnosa Beograd-Kosovo" stranama u dijalogu koje se sastaju iduće srede.

Zamoljena da potvrdi ili opovrgne postojanje ovog dokumenta, Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, izjavila je da "Evropska komisija ne komentariše pisanje medija".

Srpski premijer Ivica Dačić i šef diplomatije vlade u Prištini Enver Hodžaj su demantovali da im je uručen predlog za "Evropski region Sever Kosova".

Takvo rešenje bi značila da se nudi nešto drugo umesto zahteva Beograda za formiranje zajednice srpskih opština koja bi obuhvatila opštine na severu, ali i ostalom delu Kosova gde Srbi čine većinu, i o čemu se uveliko pregovara u dijalogu Beograd-Priština.

Neki međunarodni izvori na "Briselskom forumu", koji je završen u nedelju, a koji je okupio istaknute političke ličnosti Evrope i SAD i na kojem je jedna od tema bio Zapadni Balkan, naveli su da je izgleda reč o "obrisima" mogućeg rešenja koje je iz krugova EU, više u vidu neobaveznog "predloga za razmišljanje", poteklo negde krajem avgusta prošle godine.

Drugi upućeni politički zvaničnici su u kuloarima "Briselskog foruma" agenciji Beta izneli tvrdnju da je ponuda za "Evropski region Sever Kosova" u suštini kao neobavezujući "non-pejper" okolišno došla u ruke novoj srpskoj vladi u septembru prošle godine.

Ovi izvori smatraju da, iako taj nezvanični "obris" rešenja nije prihvaćen niti se o njemu konkretno razgovaralo tokom šest rundi dijaloga, neke smernice u tom dokumentu su ostale prepoznatljive i u pregovorima o zajednici srpskih opština, što bi trebalo da bude ključno rešenje za nagodbu o "normalizaciji odnosa" Beograd-Priština, u čemu se već znatno odmaklo
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izvor iz Brisela: EU smislila plan za Sever?

Izvor: Vesti-online.com, 18.Mar.2013, 01:41

Upućeni zvaničnici u Evropskoj komisiji (EK) preneli su da nemaju saznanja o navodnom predlogu EU Beogradu da se na severu Kosova ustanovi "evropski region" uklopljen u prištinsku vlast i zakone, ali su međunarodni politički izvori naveli da je možda reč o neobavezujućim "obrisima" rešenja od...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.