Dogovor o Bregzitu ipak nije postignut

Izvor: RTS, 14.Okt.2018, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o Bregzitu ipak nije postignut

Još nije postignut dogovor o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, javlja dopisnik RTS-a. Preliminarni tehnički dogovor na nivou pregovarača nije dobio političku potvrdu, kažu u Briselu. Ambasadori članica EU raspravljaju o toku pregovora.
Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastanka glavnih pregovarača, Mišela Barnijea ispred EU i britanskog ministra za Bregzit Dominika Raba, rečeno je da preliminarni tehnički dogovor na nivou pregovarača nije dobio političku potvrdu i da neka pitanja ostaju sporna.

Dopisnik RTS-a javlja da se ključno sporno pitanje odnosi na Severnu Irsku, gde Unija podržava stav svoje članice Irske da ne može biti uspostavljena čvrsta granica između Severne i Republike Irske.
Mišel Barnije je u Briselu rekao da su, "uprkos intenzivnim naporima", neka ključna pitanja i dalje otvorena i potvrdio da je budućnost granice na irskom ostrvu i dalje prepreka, prenosi AP.
Izbegavanje čvrste granice između Republike Irske i Severne Irske, koja pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, jedno je od nerešenih pitanja, rekao je Barnije.
Inače, razgovor Barnijea i ministra Raba izazvao je konfuziju oko toga da li je postignut dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU – takozvani "sporazum o razvodu".
Dopisnik RTS-a javlja da je izvesno da su tokom vikenda, u dubokoj diskreciji, vođeni intenzivni pregovori o Bregzitu, a da večeras o toku pregovora raspravlja 27 ambasadora zemalja članica, izuzev ambasadora Velike Britanije.
Razgovori se nastavljaju i sutra, u pokušaju da se dođe do dogovora uoči samita evropskih lidera u sredu, gde je Bregzit jedna od glavnih tema.
Briselski portal Politiko prvobitno je javio da su pregovarači o Bregzitu postigli dogovor, koji podrazumeva tranzicioni period kako bi se izbegli ekonomski šokovi, a zatim je agencija Rojters prenela da sporazum o uslovima izlaska te zemlje iz Unije tek treba da bude potvrđen.
Rojters je u svom izveštaju naveo da su se nagoveštaji da postoji "dogovor u ponudi" pojavili zato što su ambasadori država članica EU, bez britanskog ambasadora, pozvani na sastanak.
Potom je objavljeno da su, nakon niza sastanaka u Briselu organizovanih u pokušaju da se postigne napredak u pregovorima pre dolaska britanske premijerke Tereze Mej na samit, neimenovani zvaničnici EU rekli da pregovarači o Bregzitu tek treba da "zapečate dogovor" o uslovima izlaska Britanije iz bloka.
"Uprkos nekim navodima, visoko pozicionirani izvori iz EU rekli su da pregovori tek treba da dovedu do postizanja konačnog sporazuma koji bi lideri odobrili ove nedelje, a neki su nagovestili da su dodatni sastanci neophodni kako bi se postigao dogovor o uslovima izlaska Britanije", napominje Rojters.
Međutim, Rojters je kasnije javio i da će pregovarači pauzirati pregovore i sačekati ishod samita, pre nego što nastave dalje razgovore.
Do predviđenog roka za izlazak Britanije iz Unije, ostalo je manje od šest meseci.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.