Vulin: Jasno da nema nezavisnog Kosova

Izvor: RTS, 25.Jul.2013, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Jasno da nema nezavisnog Kosova

Srbi će na lokalnim izborima na KiM moći da glasaju sa srpskim dokumentima, što više nego jasno pokazuje da nema priznavanja nekakve kosovske države, rekao Aleksandar Vulin.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je, omogućavanjem Srbima da na lokalnim izborima u pokrajini glasaju sa srpskim dokumentima, postalo "više nego jasno da nema govora o priznavanju nekakve kosovske države".

Komentarišući značajan napredak u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organizaciji lokalnih izbora na Kosovu koji je juče u Briselu postignut na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i predsednika kosovske vlade Hašima Tačija, Vulin je napomenuo da je malo nezavisnih zemalja u svetu u kojima se glasa sa dokumentima druge države ili u kojoj neka međunarodna organizacija posreduje na izborima.

Ponovio je da je briselski sporazum statusno neutralan i da će, "dok je tako, imati podršku Vlade Srbije i srpskog naroda".

"Izlazak ili ne na izbore na Kosovu i Metohiji jeste naše opredeljenje da li hoćemo da kontrolišemo svoju budućnost ili ćemo prepustiti da je kontrolišu oni koji nam ne žele dobro", rekao je Vulin novinarima na Tari i napomenuo da "tamo gde nemamo vlast i sve institucije u svojim rukama, Srba nema".

"Kada Srbi ne kontrolišu svoju budućnost i kada sa obe ruke ne drže i svog predsednika i svog sudiju i svog policajca, onda nam se dešava Staro Gracko i zločini bez kazne i onda nas nema", rekao je Vulin.

Vulin je danas posetio decu polaznike Škole prijateljstva u Vojnoj ustanovi "Tara".

Briselski sporazum "sredstvo" za opstanak dece na KiM

Aleksandar Vulin izjavio je, tokom posete Školi prijateljstva na Tari, da Vlada Srbije briselski sporazum doživljava kao sredstvo da deca nastave da žive na Kosovu i Metohiji kao slobodni ljudi i da imaju nekoga ko će o njima brinuti.

U ovogodišnjem letnjem kampu nevladine organizacije "Naša Srbija" trenutno boravi 200 dece iz srpskih enklava na Kosovu i Metohiji, kao i mališani iz Republike Srpske, Crne Gore i Albanije.

Boravak dece iz srpskih enklava u organizaciji "Naše Srbije" i organizacije "Dečja radost" iz Gnjilana pomogla je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Vulin je, posle obilaska radionica u kojima polaznici učestvuju u okviru kulturno-obrazovnog programa "Srpski kod", izjavio da je da su sva zalaganja Vlade Srbija vredna osmeha na licima dece sa Kosova.

"Mi briselski sporazum doživljavamo samo kao sredstvo da ova deca nastave da žive na Kosovu i Metohiji kao slobodni ljudi, koji će imati nekog ko će o njima da brine, a ne nekoga ko im je neprijatelj i ko misli da oni ne treba da budu tu", rekao je Vulin.

"Svaka žrtva koju morate da podnesete i u Briselu i u svim dogovorima koji nikad nisu apsolutno povoljni, potpuno dobri i u skladu sa svim onim što mi želimo da budu, vredna je osmeha na licima srpske dece sa Kosova i Metohije", naglasio je Vulin.

Rekao je da će zadatak Vlade Srbije biti i da omogući da svake godine sve veći broj srpske dece iz regiona boravi Školi prijateljstva na Tari, gde uče o jačanju srpskog identiteta veza sa maticom.

"U onoj meri u kojoj budemo bili svesni sebe, u toj meri ćemo biti svesni i budućnosti koja mora biti bolja", poručio je Vulin.

Škola prijateljstva traje ove godine od 6. do 27.jula i okupila je više od 400 dece iz Srbije i regiona, među kojima i 20 dece iz Rusije.

Generalni pokrovitelj projekta je kompanija "Holcim".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Više nego jasno - nema nezavisnog Kosova"

Izvor: Mondo, 25.Jul.2013

Aleksandar Vulin izjavio je da je, omogućavanjem Srbima da na lokalnim izborima u pokrajini glasaju sa srpskim..

Nastavak na Mondo...

Vulin: Moliću Dačića da izađe na glasanje

Izvor: Večernje novosti, 25.Jul.2013

PRILIKOM sprovođenja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji 3. novembra OEBS će biti taj kome će se Srbi obraćati i sa kojim će komunicirati - kaže za „Novosti“ Aleksandar Vulin, direktor vladine Kancelarije za KiM, dodajući: - Misija OEBS će biti zadužena ne samo za sprovođenje izbora na...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.