Dodik: Lakše rasformirati Bosnu, nego RS

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2010, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Lakše rasformirati Bosnu, nego RS

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", da srpski entitet ne može biti ukinut i ujedno upozorava na pritiske EU na srpski entitet u BiH.

- RS ne može biti rasfomirana. Ako bi EU postavila takav uslov onda pristupanje članstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ne bi bilo zamislivo. Međutim, ako smo već kod hipotetičkih pitanja bilo bi najbolje rasformirati Bosnu. Tada bi imali dva stabilna elementa i RS bi sama bila bolje u stanju da ispuni uslove za pristupanje EU. Realniji je scenario da Bosna nestane nego da entitetu nestanu - poručio je on na pitanje kako bi odlučio ako bi morao da bira između članstva u EU i opstanka RS.

Dodik je dalje naglasio da su stranci sami krivi za blokadu dogovora u Bosni.

- Oni su od zemlje napravili jedan protektorat i ponašaju se nadmeno. Time su postavili temelj za rasformiranje Bosne. Moje ponašanje je legitimno. Ja sam premijer RS i delujem u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Mi Srbi nismo u Bosni zato što je volimo već zato što smo potpisali Dejton - podvukao je on.

- Imamo pravo na referendum u skladu sa našim zakonima koji odgovaraju evropskim standardima. Međutim mi nismo avanturisti. Mi podržavamo Dejton, ali ako i dalje bude vršen pritisak na RS onda ćemo iskoristiti naše pravo na referendum. Mi ćemo čekati na pravi trenutak. Ako međunarodna zajednica i EU budu dalje zahtevale rasformiranje RS ili centralizaciju Bosne mi bi održali referendum i uspostavili nezavisan status, ali to je samo sve hipotetički - rekao je Dodik.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.