Đurić: Kriva PR; Tahiri: Kriv BG

Izvor: B92, 11.Maj.2015, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Kriva PR; Tahiri: Kriv BG

Pošteno bi bilo da otvaranje poglavlja i integracija Srbije s EU ne trpi zbog toga što je Priština zadala udarac normalizaciji odnosa, ističe Marko Đurić.

Osim toga, problem je što se Priština oglušava o osnivanje Zajednice srpskih opština, izjavio je u Briselu posle runde dijaloga s Prištinom direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Međutim, kosovska ministarka za zadužena za dijalog Beograda i Prištine izjavila je da razgovori nisu uspeli pošto je Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izašap sa novim zahtevima.

Prema Đurićevim rečima, velike sile treba sada da odluče kako će se postaviti prema Srbiji

Đurić je rekao da je osnivanje Zajednice srpskih opština prvi element Briselskog sporazuma, prva tačka Akcionog plana.

On je naveo da predstavnici Evropske unije znaju da to jeste preuzeta obaveza Prištine, "a znaju takođe da je Srbija preduzela maksimum napora i u reformama i u procesu normalizacije" odnosa s Prištinom.

"Sada je politička odluka velikih sila kako će i da li će tretirati Srbiju", predočio je Đurić.

"Mi mislimo da bi u najmanju ruku bilo pošteno da i poglavlja i ceo proces evropskih integracija ne trpe zbog tvrdoglavog, nedoslednog i ne u dobroj veri stava Prištine", ukazao je Đurić.

Osim toga, vlasti u Prištini flagrantno krše sporazum o civilnoj zaštiti na severu Kosova i to je delegacija Srbije predočila zvaničnicima Evropske unije, naveo je Đurić.

"Prištinske vlasti pripadnicima civilne zaštite na severu Kosova i Metohije, nisu ponudile onakva radna mesta kakva su bila dogovorena sporazumom, i to je onemogućilo primenu tog sporazuma", ukazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Beograd očekuje primenu sporazuma kako je dogovoreno da bi to najhitnije moglo da se sprovede, i da Priština ispuni svoju obavezu, a to znači da ponude odgovarajuća radna mesta.

"Verovatno da ćete čuti gospođu (Editu) Tahiri kako se žali da uklanjanje nekih kontejnera nije ostvareno, a to samo zato što Priština nije ispunila svoj deo obaveza, nije ponudila pozicije ljudima u civilnoj zaštiti koje su dogovorene sporazumom", zaključio je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Sastanak u Briselu je završen bez dogovra jer je srpska strana izašla sa ovim zahtevima, izjavila je kosovska ministarka zadužena za dijalog Kosova i Srbije.

Osim toga, Edita Tahiri je istakla da su ti zahtevi u suprotnosti sa sporazumom o energetici koji je ranije postignut.

Prema njenim rečima, Srbija je tražila da ima distribuciju za snabdevanje severa električnom energijom i da to bude Elektrokosmet.

Tahiri je dodala da prištinska delegacija to nije prihvatila.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ZAPELI PREGOVORI Marko Đurić: Priština neće normalizaciju odnosa

Izvor: Kurir, 12.Maj.2015, 00:50

Mi mislimo da bi u najmanju ruku bilo pošteno da i poglavlja i ceo proces evropskih integracija ne trpe zbog tvrdoglavog stava Prištine, rekao je Ðurić..BRISEL - Priština je zadala udarac normalizaciji odnosa, jer se oglušuje o osnivanje Zajednice srpskih opština, izjavio je juče u Briselu direktor...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.